Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Greenpeace

Orankien kapina. Greenpeacen aktivistit protestoivat Neste Oilin palmuöljydieseliä vastaan toukokuussa. Greenpeace

Orankien kapina. Greenpeacen aktivistit protestoivat Neste Oilin palmuöljydieseliä vastaan toukokuussa.

Ympäristöjärjestöt kiistelevät uuden palmuöljyn vastuullisuudesta

12.11.2008 8.25

Noora Jussila

Ympäristöjärjestöt WWF ja Greenpeace ovat erimielisiä RSPO -sertifioidun palmuöljyn vastuullisuudesta.

WWF tiedotti eilen tiistaina, että Eurooppaan on saapumassa loppuviikosta ensimmäinen erä RSPO-sertifikaatin kriteerit täyttävää palmuöljyä. RSPO:n (Rountable on Sustainable Palm Oil) kriteereihin kuuluu muun muassa luonnonmetsien hakkuukielto palmuöljyplantaaseja perustettaessa.

”Eurooppalaiset elintarvike- ja kosmetiikkayritykset voivat nyt siirtyä vastuullisen palmuöljyn hankintaan”, sanoo WWF Suomen metsänhoitaja Sampsa Kiianmaa järjestön tiedotteessa.

Greenpeacen mukaan sertifiointi ei poista palmuöljyn ongemia. Järjestö julkaisi tiistaina selvityksen palmuöljyn tuottaneesta United Plantations-yhtiöstä.

Selvityksessä väitetään, että United Plantations jatkaa sertifioinnista huolimatta metsien tuhoamista ja kuivattaa turvemaita. Selvitys perustuu Greenpeacen lokakuussa tekemiin kenttätutkimuksiin ja asiakirjojen tutkimiseen.

Palmuöljydieseliä valmistava Neste Oil on kertonut siirtyvänsä RSPO-sertifioituun palmuöljyyn heti, kun se on mahdollista.

"Ongelma on kysynnän kasvu, joka ajaa yhtiöt laajentamaan plantaasejaan kestämättömällä tavalla. Neste Oilista on tulossa maailman suurin palmuöljyn käyttäjä, vaikka palmuöljyä tuotetaan jo nyt kestämättömiä määriä", sanoo Greenpeacen palmuöljykampanjasta vastaava Matti Liimatainen järjestön tiedotteessa.

Eurooppaan tuodaan vuosittain 4,5 miljoonaa tonnia raakapalmuöljyä. WWF:n mukaan palmuöljyplantaasien perustaminen synnyttää yleensä sosiaalisia ja ympäristöhaittoja. Plantaasiyhtiöiden aiheuttama metsäkato sekä turvemetsien ja -maiden ojitus vauhdittavat ilmastonmuutosta.

luonnonsuojelu  palmuöljy 
Viite