Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Suosittu. Teollisuuslobbarit jonottivat Hassin puheille, kun ilmastopaketti oli käsittelyssä.

Suosittu. Teollisuuslobbarit jonottivat Hassin puheille, kun ilmastopaketti oli käsittelyssä.

Ympäristönsuojelu jää EU:ssa teollisuuslobbareiden jalkoihin

13.2.2009 13.46

Noora Jussila

”Ympäristölainsäädäntö kuuluu ankarasti lobattuun alaan, koska siinä on niin paljon bisnesintressejä mukana”, sanoo vihreiden meppi Satu Hassi.

Hassi painottaa, että lobbaus on todella läsnä Brysselissä.

Brysselissä toimii reilu 20 000 lobbaria, joista vajaa tuhat on rekisteröitynyt Euroopan parlamenttiin ja saa liikkua siellä vapaasti.

Eniten ammattilaislobbareita on käytössä teollisuudella. Hassin mukaan ympäristöjärjestöjen lobbaus perustuu pitkälti tiedon jakoon sähköpostitse.

”Myös ympäristönsuojelun puolesta lobataan, mutta ympäristöjärjestöillä ei ole koskaan varaa palkata lobbaajia kiertämään suurta joukkoa meppejä. Niillä on resursseja ottaa yhteyttä vain kunkin asian pääneuvottelijoihin.”

Ympäristöjärjestöillä ei ole myöskään varaa kutsua meppejä lounaille tai illallisille, jotka ovat teollisuuden lobbauksessa yleinen käytäntö.

”Monissa asioissa ympäristönäkökulma pärjää hyvin, toisissa taas ei.”

Hassi käy jonkin verran myös teollisuuden lobbaajien lounailla, sillä hän haluaa kuulla kaikkien eri tahojen argumentit. Muiden laskuun syömistään aterioista hän pitää listaa nettisivuillaan.

Lobbaajien yhteydenotot vaihtelevat parlamentin käsittelyssä olevan aiheen mukaan.

”Kun ilmastopakettia ja kemikaalilainsäädäntöä tehtiin, oli teollisuuslobbareita pitkät jonot pyytämässä puheillepääsyä."




Viite