Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Yritykset ja järjestöt aloittivat flirttailun: ”Kehitysapu yksin ei koskaan poista köyhyyttä”

5.4.2012 14.24

Jukka Vahti

Suomalaisyritykset saavat lisää keinoja lunastaa puheensa yhteiskuntavastuusta, jos Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen Kepan ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n suunnitelmat toteutuvat.

Kepa ja EK järjestivät viime viikolla ensimmäisen Pikatreffit-tapahtuman, jossa 16 kansalaisjärjestöä ja yhtä monta yritystä hieroivat tuttavuutta. Tarkoitus on paitsi hankkia järjestöille sponsoreita myös edistää järjestöjen ja yritysten asiantuntemuksen ja innovaatioiden jakamista.

”Kehitysmaissa tarvitaan yritystoimintaa. Kehitysapu yksin ei koskaan poista köyhyyttä, vaan tarvitaan myös työpaikkoja. Tämä ymmärrys on järjestöissä nyt paljon laajempaa kuin joskus kymmenen vuotta sitten”, Kepan kampanja- ja viestinäjohtaja Mika Railo sanoo.

Hänen mukaansa järjestöt haluavat myös käydä keskustelua yritysten roolista kehittyvissä maissa eli esimerkiksi siitä, poistaako yritysten toiminta äärimmäistä köyhyyttä vai lisääkö se sitä.

Hallitus päätti kehysriihessään pari viikkoa sitten leikata valtion kehitysyhteistyörahoista 30 miljoonaa euroa vuonna 2015 osana valtiontalouden säästöpakettia. Jo ennestään oli päätetty vuosien 2013–2014 määrärahojen jäädytyksestä vuoden 2012 tasolle.

Nämä yksittäiset päätökset eivät ole vaikuttaneet Kepan ja EK:n yhteistyökuvioihin, vaan kyse on pidemmän aikavälin ilmiöstä.

”Järjestöissä on nähty, että rahoituspohja on muuttumassa, eivätkä järjestöt voi loputtomiin luottaa verovaroihin”, Railo sanoo.

Viime viikon pikatreffien konkreettiset tulokset Kepa selvittää tulevan syksyn aikana.

kehitysyhteistyö 
Viite