Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Yritykset ryhtyivät parantamaan Bangladeshin vaatetehtaiden turvallisuutta

8.7.2013 9.09

Lasse Leipola

Lidl ja Stockmann ovat ainoina Suomessa toimivina yrityksinä mukana yhteensä 70 yrityksen sekä lukuisten järjestöjen ja ammattiliittojen uudessa valvontaohjelmassa, jonka tavoitteena on parantaa Bangladeshin vaatetehtaiden palo- ja rakennusturvallisuutta.

Bangladeshin tekstiilitehtaiden turvallisuus nousi otsikoihin huhtikuussa, kun yli tuhat ihmistä kuoli vaatetehtaan romahdettua. Nyt käynnistyvän yhteistyön tavoitteena on tarkastaa yhdeksän kuukauden aikana ne tehtaat, joissa valmistetaan sopimukseen liittyneiden vaatemerkkien tai kauppaketjujen tuotteita. Sopimukseen liittyneillä yrityksillä on heinäkuun puoliväliin asti aikaa toimittaa luettelo tehtaista.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on vaatinut, että kaikki suomalaiset Bangladeshissa tehtyjä vaatteita myyvät yritykset liittyisivät sopimukseen, mutta toistaiseksi ainoastaan Stockmann on tarttunut haasteeseen.

Turvallisuusohjelman toivotaan parantavan työntekijöiden asemaa myös muuten. Asiasta tiedottavan Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK:in mukaan Bangladeshin vaatetehtaissa työntekijöiden järjestäytyminen on toistaiseksi tehokkaasti estetty, mitä pidetään yhtenä syynä turvallisuusvalvonnan heikkouteen ja maan teollisuutta kohdanneisiin suuronnettomuuksiin.

”Avain ohjelman onnistumiseen on se, että tehtaiden työntekijät pääsevät suoraan osallistumaan sen toteutukseen”, kansainvälisen IndustriALL-ammattiliiton pääsihteeri Jyrki Raina sanoo SASK:in tiedotteessa.

vaateteollisuus 




Viite