Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Yritykset tahtovat poliitikkojen suhteet

18.8.2008 14.35

Anna Ruohonen

Poliitikko on poliitikko, vaikka tekisi töitä yritykselle. Tämän voi päätellä, kun katsoo minkälaisiin tehtäviin yritykset entisiä poliitikkoja palkkaavat.

Sitran yliasiamies ja entinen pääministeri Esko Aho liittyy Nokian johtokuntaan ja ryhtyy yhteistyösuhteiden ja yhteiskuntavastuun johtajaksi. Entinen pääministeri Paavo Lipponen alkaa lobbata kaasuyhtiö Nord Streamin putken puolesta.

Eduskunnasta vuonna 2007 pudonnut entinen demariministeri Jouni Backman puolestaan kehittää julkishallinnon palveluja tietotekniikkayhtiö Tietoenatorissa.

Poliitikon osaaminen on politiikassa, julkishallinnossa ja hyvissä suhteissa. Liiketoimintaa pyörittävät muualla meriittinsä ansainneet johtajat.

Sekä politiikan että talouselämän vallankahvoista pitelyn mestari voisi olla Christoffer Taxell. Entinen rkp:n puheenjohtaja ja ministeri on Finnairin ja Stockmannin hallitusten puheenjohtaja, Sammon, Nordkalkin ja Luvatan hallitusten jäsen sekä suomenruotsalaisen pääoman luottomies.

Taxell johtaa myös Föreningen Konstsamfundetin ja Stiftelsen för Åbo Akademin hallituksia ja on Svenska litteratursällskapetin sijoitusvaliokunnan jäsen. Suomenruotsalaiset säätiöt ovat useiden suomalaisyritysten suuromistajia.

Yritysten hallituksissa muita entisiä poliitikkoja ei juuri näy. Presidentti Martti Ahtisaari tosin istuu Elcoteqin hallituksessa ja entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen Koneen. Europarlamenttiin Stubbin paikoksi noussut Sirpa Pietikäinen on niin ikään Koneen hallituksen jäsen.

Naisia on yritysten johtopaikoilla huomattavasti vähemmän kuin politiikan. Naiset näyttävätkin ponnistavan politiikasta etujärjestöihin.

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes johtaa lääketeollisuuden etujärjestöä ja kokoomuslainen europarlamentaarikko Pia-Noora Kauppi ensi vuoden alusta alkaen pankkien ja vakuutusyhtiöiden etujärjestöä.
Viite