Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Zimbabwelainen homomies käännytetään – kotona odottaa vankila

22.2.2011 14.04

Saija Räsänen

Maahanmuuttovirasto on päättänyt käännyttää maasta zimbabwelaisen homoseksuaalin Farain, joka haki turvapaikkaa Suomesta nyt kolmatta kertaa.

Vapaa liikkuvuus -verkosto, Seta ry ja Amnesty Internationalin Suomen osaston seksuaali- ja sukupuolivähemmistöryhmä vastustavat käännytystä, koska niiden mukaan Faraita vainotaan kotimaassaan hänen seksuaalisuutensa takia.

Tällä hetkellä Farai odottaa käännytystään Metsälän säilöönottoyksikössä.

Farai saapui Suomeen vuonna 2002 opiskelemaan it-alaa. Hän haki turvapaikkaa ensimmäisen kerran vuonna 2003, mutta sitä ei myönnetty. Samaan aikaan Farain seksuaalinen suuntautuminen selvisi Zimbabwen viranomaisille, jotka ryhtyivät etsimään miestä.

"Zimbabwessa homoilla ei ole oikeuksia. Sukulaiseni eivät voi auttaa minua, sillä he joutuisivat itse vaikeuksiin", sanoo Farai järjestöjen tiedotteessa.

Farain arvion mukaan häntä odottaisi Zimbabwessa vankilatuomio tai viranomaisten vaino, sillä homoseksuaalisuus on kielletty laissa.

Vapaan liikkuvuuden Katja Tuomisen mukaan maahanmuuttovirasto on laiminlyönyt kansainväliset ihmisoikeusperiaatteet, kun se ei ole myöntänyt Faraille suojelua. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan keskeistä turvapaikanhakijan suojelun tarpeen arvioinnissa on hakijan perusteltu pelko palata kotimaahansa.

Järjestöt osoittavat keskiviikkona Farain puolesta mieltä Helsingin Kolmen sepän patsaalla kello 16.30.

maahanmuutto  seksuaalivähemmistöt 
Viite