Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

”Vanhanen toimi lainvastaisesti, mutta se ei ole rangaistavaa”

16.2.2011 15.42

Lasse Leipola

Perustuslakivaliokunta linjasi tänään keskiviikkona, ettei ole perusteita viedä ex-pääministeri Matti Vanhasen (kesk) tapausta valtakunnanoikeuteen. Aiemmin Nuorisosäätiön puheenjohtajana toiminut ja tältä vaalitukea saanut Vanhanen osallistui valtioneuvoston kokouksiin, jossa päätettiin säätiölle maksettavista tuista.

Valiokunnan mukaan Vanhanen on tuottamuksellisella tavalla rikkonut virkavelvollisuuttaan, mutta hänen toimintansa ei ole ollut törkeän huolimatonta, minkä vuoksi valtakunnanoikeuden edellyttämä syytekynnys ei ylity.

”Esitutkinnasta käy selvästi ilmi, ettei ole näyttöä, että Vanhanen olisi tehnyt sen tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta, vaan hän on pikemminkin pyrkinyt koko ajan selvittämään, että hän toimii oikeudellisesti oikein”, arvioi valiokunnassa istuva Ville Niinistö (vihr) Vihreälle Langalle.

Niinistön sanoin Vanhanen ”toimi lainvastaisesti, mutta se ei ole rangaistavaa”. Valiokunnassa tunnustettiin toisaalta myös se, että kyseessä oli varsin merkityksellinen asia.

”Se ei ole mikään rutiinipäätös, kun valtioneuvosto päättää satojen miljoonien avustuksista järjestöille. Ei voi sanoa, että oli vähäinen huolimattomuus. Tavallisella virkamiehellä tämä olisi ollut sakon tai varoituksen paikka”, Niinistö sanoo.

Hänen mukaansa valiokunnan lausunto on tiukin mahdollinen, joka oli asiantuntijalausuntojen perusteella mahdollista tehdä.

”Osa asiantuntijoista oli sitä mieltä, että tämä on vähäisempi tai lievempi rike, jos ylipäätään rike. Ja osa oli suurinpiirtein samoilla linjoilla kuin valiokunta. Kukaan ei esittänyt syytekynnyksen ylittymistä. Sille ei ollut tämän esitutkinta-aineiston perusteella edellytyksiä”, Niinistö sanoo.

Tapaus Vanhasen lopullinen kohtalo ratkeaa ensi viikon tiistaina pidettävässä täysistunnossa.

”Jos joku esittää täysistunnossa jotain tästä poikkeavaa, se otetaan varmasti käsittelyyn, mutta tämä ei ole tavallinen poliittinen asia, jossa voi kovin helposti tehdä esitutkinnasta ja asiantuntijoiden arvioista poikkeavia johtopäätöksiä”, Niinistö sanoo.




Viite