Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Hääpuku

Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua ja jotain vihreää. Joka keskiviikko päivittyvä blogi, joka päättyy vihreisiin häihin syyskuussa 2008.

Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua ja jotain vihreää. Joka keskiviikko päivittyvä blogi, joka päättyy vihreisiin häihin syyskuussa 2008.

4.6.2008

Jotain vihreää

Haloo, Luonto-lehti, minulla olisi ehdotus vuoden 2008 turhakkeeksi: kerran käytettävä morsiuspuku.

Tälläkin hetkellä huuto.netissä on myytävänä yli 400 hääpukua. On ”upeaa”, ”ainutlaatuista” ja ”couturea”. Osa on käyttämättömiä.

Kirjaimellisesti kertakäyttöinen on Tuija Asta Järvenpään paperista tekemä morsiuspuku. Pukua mainostetaan ekologisena. Mikäs siinä, vaikka itse käyttäisin nuo 500–1 500 euroa toisin.

Jos välttämättä haluaa uuden ja oman puvun häihin, kannattaa tehdä niin kuin vihreä kanssasisareni: teettää suomalaisella suunnittelijalla puku, jota voi käyttää juhlapukuna häiden jälkeenkin. Myös sulhasen kannattaa panostaa laatuun, hyvä puku kestää parhaimmillaan isältä pojalle.

Jos juhlareleille ei ole toistuvaa käyttöä, kannattaa asut vuokrata.

Takuutyylikäs ja kestävä vaihtoehto on myös vintage. Vuosikertamekkoja löytää netistä ja laatuvaatteita myyvistä second hand -kaupoista.

Jos sattuu käymään Tukholmassa, kannattaa ehdottomasti käydä läpi paikalliset second hand ja vintage-liikkeet. Esimerkiksi Beyond Retron liikkeissä on rekkikaupalla vanhoja morsiuspukuja.

Tukholmasta itsekin etsin 1950-luvun ballerinapituista tanssiaismekkoa, ja löytyihän niitä. Ainoa ongelma, että vyötärö oli kainaloiden korkeudella ja napitus olisi vaatinut kylkiluiden poistamista. Tämä on vintagen kirous: myynnissä olevat vaatteet ovat yleensä minikokoisia.

Lopulta löysin 1960-luvun A-linjaisen, polvien ylle ulottuvan valkoisen mekon, joka oli juuri kokoani – ja sopivan yksinkertainen. Tuolla vuosikymmenellä kun hääasutkin alkoivat hipahtaa, mentiinpä vihille bikineissäkin.

Olen vahingossa trendin harjalla: luin lehdestä, että lyhyet morsiuspuvut ovat juuri nyt muodissa. Myös vintage on kovassa huudossa.

Helsinkiläisestä Play it again Samista kysytään paljon sekä perinteisiä valkoisia hääpukuja että värikkäitä mekkoja.

”1950-luvusta tykätään hirveästi nyt, ja 1930-luvulta on kyllä aika ihania mekkoja”, Jaana Haaksiluoto kertoo.

Hieman minuakin edelleen kaihertaa 1950-luku, katsokaa nyt vaikka Jackie Onassista tai Grace Kellyä! Toisaalta nämä naiset olisivat luultavasti tehneet jumalaisen asusta kuin asusta.

Ihan yhtä paljon onnea ei ollut prinsessa Dianalla, jonka hääpuku oli kuin suoraan painajaisistani. Mutta mekko vuosikymmenen ja etenkin morsiamen mukaan, Di olikin oikeasti prinsessa.

Mikä on sinusta upein ja kamalin morsiuspuku kautta aikojen? Kamalinta pukua voi äänestää myös täällä.

Lisää hääblogitekstejä löydät täältä.Viite