Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Teema

Käsi, jonka nimettömässä vihreä sormus.
Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua ja jotain vihreää. Joka keskiviikko päivittyvä blogi, joka päättyy vihreisiin häihin syyskuussa 2008.

Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua ja jotain vihreää. Joka keskiviikko päivittyvä blogi, joka päättyy vihreisiin häihin syyskuussa 2008.

30.4.2008

Jotain vihreää

Kampaajani mukaan olen ”coolein” morsian, jonka hän on tavannut. Pää on helppo pitää kylmänä, kun ei ole aikaa paneutua hääjärjestelyihin. ”Vähemmän roinaa” onkin hyvä teema kaikille kiireisille hääpareille.

Ellei sitten ole varaa ja halua ulkoistaa koko touhua hääjärjestelijälle. Yhdysvalloista ja Ruotsista löytyy jo ekohäihin vihkiytyneitä hääsuunnittelijoita. Suomeen ekohääbuumi ole vielä toden teolla rantautunut. ”Ei kyllä ole tullut vastaan”, sanoo hääsuunnittelija Eija Holmberg.

Ekohäitä voi tietenkin viettää monella tavalla:

1. Kulutusjuhla: Ekohäissä on sama riski kuin ekotrendissä yleensä: sen sijaan, että ihmiset tyytyisivät vähempään, he ostavat kahta kauheammin rojua, joskin ekohömppää. New Yorkissa voi esimerkiksi vuokrata hybridilimusiinin.

2. Ilmastorituaali: Jos hääpari on vannoutuneen vihreä, ekoilusta saattaa tulla häiden pääasia. En ainakaan heti innostu joidenkin ekohääoppaiden vinkistä antaa vieraille lahjana energiansäästölamppu. Keskityn itse mieluummin juhlan aiheuttaman ympäristökuormituksen minimoimiseen kuin juhlavieraiden valaistuksen ekotehostukseen.

3. Kohtuukemut: Kolmas tie on yrittää pitää häät ja niihin liittyvä törsäys kohtuuden rajoissa. Ja niin suomalaiset hääparit itse asiassa usein tekevätkin. Tämä on varmasti myös yksi syy siihen, ettei ekohäätrendi ole lyönyt läpi Suomessa.

”Suomalainen hääperinne jo sinällään on ollut aika ekologinen verrattuna esimerkiksi amerikkalaiseen. Esimerkiksi koristeet on usein haettu lähiluonnosta”, sanoo Häät-lehden päätoimittaja Sari Yli-Salomäki.

Mutta turha tuudittautua itsetyytyväisyyteen morsmaikkuseni, paljon on petrattavaakin. Holmberg aloittaisi kierrätyksestä. ”Pulloja ja tölkkejä myöten kaikki näyttää menevän samaan jätesäkkiin.”

Holmberg toivoo, että paitsi hääparit, myös paljon häitä järjestävät juhlapaikat kiinnittäisivät huomiota kierrätykseen ja tiedottaisivat tästä asiakkaille.

Valppaana siis ympäristötietoiset kanssamorsiamet! Ei jätetä biopussia narikkaan hääpäivänäkään.

Lisää hääblogitekstejä löydät täältä.





Viite