Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Viallinen korkki

Natalia Baer / Iiro Törmä

Vihreä viinblogi. Viini-intoilija Lena Björklund kiistelee makuasioista blogissaan joka toinen perjantai. Natalia Baer / Iiro Törmä

Vihreä viinblogi. Viini-intoilija Lena Björklund kiistelee makuasioista blogissaan joka toinen perjantai.

15.8.2008

Lena Björklund

Taas väitellään siitä, pitääkö viinipullossa olla luonnonkorkki, synteettinen muovikorkki vai metallinen kierrekorkki. Aihe on kesän Ruokolahden leijona amatööriviinikerhossa, johon kuulun.

Valtionyhtiö Altia panee nykyään kaikkiin Rajamäellä pullotettaviin viineihin niin sanotun stelvin-kapselin, metallisen kierrekorkin, jolla on pitkä helma.

Rajamäen viinit ovat huokeita, mutta Yhdysvalloista löytyy myös tuottajia, joilla on stelvin-kapseli jopa 150 dollarin viineissä. Trendin airut on Uusi Seelanti.

Alkossa kallein metallikapselilla suljettu viini on australialainen Shiraz, joka maksaa 54,40 euroa.

Euroopassa viinilainsäädäntö paikoitellen vielä kieltää kierrekorkin käytön, mutta juuri eurooppalainen ja vieläpä bordeaux´laisen viinisuvun vesa Jacques Lurton puhui metallikapselin puolesta viime vuoden viinimessuilla Helsingissä.

Hän tuottaa veljensä Francois´n kanssa viiniä Ranskan lisäksi ympäri maailmaa ja kannattaa stelvin-kapseleita. Ne sopivat hänen mukaansa myös viinin kypsyttämiseen.

Metallihuuman syy on luonnonkorkkeihin joskus tuleva korkkivika. Viini voi tosin Lurtonin mukaan pilaantua myös metallin alla.

Stelvin-kapseli ei ole halpatuote. Se suljetaan pulloon omalla tekniikallaan kuin teräshansikas. Se on ihan eri kapseli kuin viinojen tai liköörien kierrekorkit.

Australiassa on väsätty lista, joka luettelee kaksikymmentä syytä käyttää kierrekorkkia. Lista löytyy Altian sivuilta. Sen päätteeksi Lurtonin veljekset kertovat kahdella tavalla vuonna 1992 pullotetusta viinistä, joista luonnonkorkkinen on jo kuollut, mutta metallikorkkinen yhä elossa.

Lurton toi myös viinimessuille kahdella tapaa pullotettua viiniä. Viini oli hänen isänsä Andrén valkoviiniä vuodelta 2003.

Todellakin, kaksi ihan erilaista viiniä!

Kierrekorkkinen oli miellyttävää, mutta sen tasapainoisuus jotenkin persoonatonta, kuin kehityksessään pysäytettyä. Luonnonkorkkisessa viinissä oli paljon enemmän sävyjä. Pidin siitä huomattavasti enemmän.

Lurtonien viinejä on Alkossa paljon, mutta kaikkein kalliimmissa on kyllä luonnonkorkki.

Uusissa metallikapseleissa on jotain postmodernia, siis hämärää. Minua kiinnostaisi tietää mitä sekin väite tarkoittaa, että ne sallivat viinien "normaalin" ikääntymisen. Kyselin asiaa kapselitietäjiltä. Vastaus on, että olemme koe-eläimiä.

Uusiin kapseleihin on kehitetty monia erilaisia tiivisteitä. Kaikki eivät sinetöi pullon suuta täysin. Hengitystä voi tapahtua. Aika näyttää, miten huipputalojen kokeilut onnistuvat, muotoili eräs asiantuntija.

Stelvin-kapselin kierrätettävyyttä korostetaan, mutta Lurton sanoi nöyrästi, että voi se silti olla epäekologisempi kuin luonnonkorkki. Metallikorkin valmistaminen tuottaa paljon päästöjä.

Kannattaa muistaa, että Maailman luonnonsäätiö WWF suosittelee luonnonkorkkia. Viinikerhoni jäsen kirjoittaa asiasta tähän tapaan:

"Korkkikaarnaa voidaan kuoria tammen pinnasta noin yhdeksän vuoden välein koko puun iän, puun siitä kärsimättä. Korkkitammimetsät ovat myös luontoarvoltaan korvaamattomia. Niissä asuu uhanalaisia eläinlajeja ja niistä saadaan lisäksi terhoja, maitotuotteita, marjoja ym."

Jotkut maahantuojat markkinoivat metallikapseleita moderneina ja luonnonkorkin kannattajia konservatiiveina, mutta ellei korkkimetsiä hyödynnetä, ne muuttuvat pian asuinalueiksi ja parkkipaikoiksi.

Suostu siis vanhanaikaiseksi!

Alkon hyllynreunaliuskassa on M-kirjain, kun pullossa on metallisuljin, S kun korkki on synteettinen. Jos kirjain puuttuu, kyseessä on luonnonkorkki.

Ostin Alkosta metallikorkkisen Lurton-veljesten viinin, jota reunaliuska kehui. Se oli Australiassa valmistettu punaviini The Islander Bark Hut Road. Hinta 20,90 euroa.

En ole vielä maistanut sitä. Mutta jos se on hyvää, mistä tiedän ettei se luonnonkorkkisena olisi ollut vielä parempaa?

Blogi päivittyy jatkossa joka toinen viikko. Lisää vihreitä viiniblogeja löydät täältä.







Viite