Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tiina Jutila / Vihreät

Satu Hassi.
Supertiistai. Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta äänestää tänään ilmastopaketista. Tiina Jutila / Vihreät

Supertiistai. Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta äänestää tänään ilmastopaketista.

Eija-Riitta Korholan päästökauppaehdotus lobbarien kirjoittama?

7.10.2008 9.40

Vihreä Lanka

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta äänestää tänään tiistaina päästökaupasta. Valiokunnan varapuheenjohtajan Satu Hassin (vihr) mukaan Eija-Riitta Korholan (kok) ja saksalaisen Karl-Heinz Florenzin ilmaiset päästöoikeudet antava ehdotus on kirjoitettu Euroopan rauta- ja terästeollisuuden etujärjestö Euroferin toimistossa.

Ehdotuksen mukaan teollisuuden pitää saada kaikki päästöoikeudet ilmaiseksi.

”Kyseessä on suoraan teollisuuslobbarien kynästä tullut ehdotus, jonka oikeistolaiset kollegat ovat europarlamentissa ottaneet nimiinsä”, Hassi kirjoittaa verkkopäiväkirjassaan.

Hassin mukaan asia paljastui, kun ”muuan fiksu ihminen” tarkisti ehdotuksen tiedoston taustat tekstinkäsittelyohjelmasta.

EU-komissio on ehdottanut, että sähköyhtiöt joutuisivat ostamaan kaikki päästöoikeutensa vuodesta 2013 lähtien. Muu teollisuus siirtyy maksullisiin päästöoikeuksiin vähitellen.

Ehdotuksen mukaan vuonna 2013 jaetaan ilmaiseksi 80 prosenttia päästöoikeuksista ja loput huutokaupataan. Sen jälkeen prosentteja kiristetään vaiheittain, kunnes vuonna 2020 kaikki päästöoikeudet huutokaupataan.

Päästökaupan ulkopuolelle jäisivät vain ne alat, joita uhkaa niin sanottu hiilivuoto, eli siirtyminen EU:n ulkopuolelle.

Hassin mukaan konservatiivien ehdotus vesittäisi huutokaupan. Hänen mukaansa Korhola, Florentz ja kumppanit perustelevat, että teollisuudelle tulee jakaa päästöoikeudet ilmaiseksi niin kauan kuin kansainvälistä sopimusta ei ole.

”Mutta heidän ehdotuksensa on muotoiltu siten, että siirtyminen päästöoikeuksien huutokauppaan pyyhitään kokonaan pois.
Toisin sanoen päästöoikeuksien ilmaisjako á la Florenz ja Korhola jatkuisi, vaikka seuraava kansainvälinen ilmastosopimus
syntyisi”, Hassi kirjoittaa.

Ympäristövaliokunta äänestää tänään myös jäsenmaiden välisestä päästövastuiden jakamisesta ja hiilidioksidin talteenotosta.

päästökauppa  päästöoikeus 
Viite