Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Syke

Britannian merkit.
Jalanjälki tiedossa. Britanniassa on jo tuotteita, joiden kyljessä ilmoitetaan päästöjen suuruus. Syke

Jalanjälki tiedossa. Britanniassa on jo tuotteita, joiden kyljessä ilmoitetaan päästöjen suuruus.

Ilmastomerkintä auttaisi kuluttajia ostoksilla

12.9.2008 12.10

Vihreä Lanka

Selkeät merkinnät auttaisivat kuluttajia valitsemaan ilmastoystävällisiä tuotteita. Britanniassa kauppaketju Tesco on jo ottanut tällaisen merkin käyttöön muun muassa joissakin pyykinpesuaineissa ja appelsiinimehuissa.

Suomen ympäristökeskuksen tänään perjantaina julkaisemassa raportissa arvioidaan mahdollisen ilmastomerkin vahvuuksia ja heikkouksia.

Raportin mukaan ilmastomerkkejä voi olla kolmenlaisia. Hiilijalanjälki on merkeistä vaativin, sillä se edellyttää tietoja tuotteen päästöistä koko elinkaarelta. Tällöin otetaan huomioon tuotteen valmistuksessa, kuljetuksessa, käytössä, kierrätyksessä ja jätevaiheessa syntyvät päästöt.

Toinen vaihtoehto on ilmastomerkki, joka kertoo ainoastaan tuotteen elinkaaren merkityksellisimmän vaiheen päästöt. Tällainen merkintä on esimerkiksi tieto auton hiilidioksidipäästöistä ajokilometriä kohden.

Yksinkertaisin vaihtoehto olisi ilmastomerkki, joka myönnettäisiin vain tuoteryhmän vähäpäästöisimmille nimikkeille. Tällainen merkintä ei kuitenkaan kertoisi päästöjen varsinaista määrää.

Raportin mukaan ilmastomerkki ei saisi kuitenkaan jättää varjoonsa muita, jo käytössä olevia ympäristömerkkejä.

Selvitys on tehty kansanedustaja Oras Tynkkysen (vihr) vetämän energia- ja ilmastopoliittisen selonteon taustaksi.
Viite