Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Guangzhou
Vaatteiden saastuttama? Guangzhou on Guangdongin provinssin pääkaupunki. Alueella on paljon vaateteollisuutta. SXC

Vaatteiden saastuttama? Guangzhou on Guangdongin provinssin pääkaupunki. Alueella on paljon vaateteollisuutta.

Swedwatch: Ruotsalaiset vaateketjut pilaavat ympäristöä Aasiassa

1.10.2008 16.50

Vihreä Lanka

Suomessakin toimivien ruotsalaisyritysten vaatetuotanto aiheuttaa Aasiassa vakavia ympäristöogelmia, väittää ruotsalaisyrityksiä valvova Swedwatch-järjestö.

Suurin osa ruotsalaisketjujen vaatteista valmistetaan Kiinassa tai Intiassa. Järjestö nostaa esimerkiksi Etelä-Intiassa sijaitsevan Tirupurin kaupungin, jossa sijaitsee 9 000 tekstiilialan tehdasta, joista osassa on myös ruotsalaisyritysten tuotantoa.

Suurin ongelma Tirupurissa on vaatteiden värjäys, joka saastuttaa vesistöjä niin pahoin, ettei niitä voida käyttää edes kasteluun. Swedwatchin mukaan kaupunkiin joudutaan kuljettamaan päivittäin rekoilla 70 miljoonaa litraa vettä.

Järjestö muistuttaa, että Ruotsin vanhoilta tekstiilituotantoalueilta löytyy yhä myrkkyjä, vaikka tuotanto on siirretty ulkomaille jo vuosia sitten.

Lähes puolet haastatteluihin valituista yrityksistä ei suostunut kertomaan, miten ympäristöasiat on huomioitu tuotannossa. Bondelid, Gina Tricot, MQ, Svea, J Lindeberg ja Vero Moda kieltäytyivät vastaamasta.

Järjestön mukaan on vaikea sanoa mitään varmaa näiden yritysten toiminnan ympäristövaikutuksista.

Kyselyyn vastasivat Cheap Monday/Weekday, Wesc, Polarn o Pyret, Brothers/Sisters, Peak Performance, Dressmann ja Odd Molly. Nämä yritykset kertoivat edellyttävänsä alihankkijoiltaan muun muassa tietoja käytetyistä kemikaaleista.

Swedwatch muistuttaa, ettei vaatimuksien täyttymistä yleensä valvota tarkasti.
Viite