Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Huippuvuorten pääkaupunki.
Kaasua ilmassa? Huippuvuorten pääkaupunki Longyearbyen. SXC

Kaasua ilmassa? Huippuvuorten pääkaupunki Longyearbyen.

Tutkijat: Jäämeri on alkanut vuotaa metaania

30.9.2008 13.00

Lasse Leipola

Jäämerestä on alkanut vapautua metaania ilmakehään. Brittiläinen Independent kertoi viime viikolla alustavista tutkimustuloksista, joiden perusteella merenpohjasta nouseva metaani on noussut pintaan asti.

Merien pohjiin on varastoitunut runsaasti metaania, joka on yli 20 kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu. Normaalisti metaani vapautuu merenpohjasta hitaasti ja hajoaa ennen kuin se saavuttaa merenpinnan.

Nyt metaania on tutkijoiden mukaan vapautunut kerralla niin paljon, ettei se ole ehtinyt hajota noustessaan pintaan. 

”Löysimme laajan alueen, jolta vapautui runsaasti metaania. Havaitsimme ensimmäistä kertaa, että metaani tuli kuplina merenpintaan”, sanoi Tukholman yliopiston tutkija Orjan Gustafsson.

Gustafsson on mukana venäläisellä Jakov Smirnitski -tutkimusaluksella, joka tutkii merenpohjaa Siperian rannikolla. Hän kertoo, että ryhmä oli jo aiemmin havainnut vedessä korkeita metaanipitoisuuksia.

Brittiläisellä James Clark Ross -tutkimusaluksella tehtiin viime viikolla vastaavia havaintoja Huippuvuorten länsipuolella.

”Tällaisen mekanismin havaitseminen on tärkeää, koska se osoittaa, että ilmaston kannalta herkällä alueella on vapautunut metaania edellisestä jääkaudesta lähtien”, sanoi professori Graham Westbrook.

Hänen mukaansa Huippuvuorten edustalla metaania on vapautunut merenpohjasta noin 15 000 vuoden ajan. Kukaan ei kuitenkaan vielä tiedä, onko arktisen ilmaston muuttuminen vauhdittanut metaanin vapautumista niin paljon, että se jo kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Guardianin haastattelemat asiantuntijat kehottavat varovaisuuteen, sillä tutkimustuloksia ei ole vielä julkaistu vertaisarvioiduissa julkaisuissa.

Kölnin yliopistossa työskentelevä geologi Lorenz Schwark sanoo, että suuret metaanipäästöt edellyttävät muutoksia merenpohjassa.

”Niin kauan kuin tiedemiehet eivät raportoi merenalaisten maanvyöryjen tai rinteiden sortumisien lisääntymisestä, en usko, että päästöt ovat vakavia”, Schwark sanoi.

Arvioiden mukaan merenpohjan metaaniklatraatteihin on varastoitunut 500–5 000:tä hiilitonnia vastaava määrä metaania. Merien lämpenemisen pelätään kiihdyttävän klatraattien sulamista ja metaanin vapautumista, mikä puolestaan saattaa johtaa ilmastonmuutoksen kiihtymiseen.

ilmastonmuutos  meri 
Viite