Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kehitysapua Yhdysvaltoihin

9.10.2008

Elina Hirvonen

”Tiedätkö, elämä slummeissa on rankkaa. Ihmisillä ei ole ruokaa. Vaalien jälkeen, jos oppositio voittaa, kaikki muuttuu.”

Puhumme humalaisen taksikuskin kanssa siitä mistä kaikki nyt puhuvat Sambiassa: parin viikon päästä olevista vaaleista, jossa valitaan uusi presidentti kuolleen Levy Mwanawasan tilalle.

Vaaleissa on neljä ehdokasta, mutta lehdistö käsittelee kahta. Hallituksen lehdet kertovat positiiviseen sävyyn pääpuolueen ehdokkaan Rupiah Bandan tekemisistä. Pääpuolue on uhannut lakkauttaa maan ainoan itsenäisen lehden, joka on kertonut ehdokkaan lahjovan äänestäjiä.

Lusakan minibussit ovat täynnä opposition ehdokkaan julisteita, ja kannattajat puhuvat hänestä kuin messiaasta, joka antaa köyhille ruokaa ja sairaille hoidon. Kukaan ei tiedä miten tämä tapahtuisi, eivätkä kahden suurimman puolueen ehdokkaat suostu vaaliväittelyihin.

Ainoa ehdokas, jolla on sekä älyä että sanottavaa, on liian nuori, väärästä heimosta ja väärästä puolueesta saadakseen kannatusta.

Samaan aikaan seurataan toisia vaaleja. Niitä, jotka tapahtuvat Yhdysvalloissa. Vaalit tapahtuvat tilanteessa, jossa lähes koko maailma kärsii viimeisen kahdeksan vuoden aikaisesta katastrofaalisen huonosta hallinnosta.

Samalla Yhdysvaltain hallitus on valinnut Sambian Afrikan maiden maiden ryhmään, jolle räätälöidään erityistä apupakettia, mikäli maat suostuvat ottamaan oppia ”hyvästä hallinnosta” ja ”markkinoiden vapauttamisesta”.

Nuo ovat kaksi mantraa, joita läntinen maailma on tuputtanut Afrikalle vuosikymmeniä, erityisesti 1990-luvun ”rakennesopeutusohjelmien” aikaan, jolloin Afrikan maista yritettiin tehdä malliesimerkkejä siitä, mitä Eurooppa ja USA märissä unissaan kuvittelivat olevansa.

Tapahtuu mitä tahansa, Sambian vaalien tulos on todennäköisesti huono. Parhaaksi vaihtoehdoksi jää toivoa, ettei tuleva presidentti sotke kohtuullisella mallilla olevaa kehitystä liikaa, ja että seuraavissa vaaleissa vaihtoehdot ovat vähän paremmat.

Yhdysvaltain vaalit voittaa joko huippuasiantuntijoiden ympäröimä älykkö tai George W. Bushin kanssa lähes kaikessa samoilla linjoilla oleva mies, jonka valitsema varapresidenttiehdokas saa maan nykyisen presidentin näyttämään Mensan puheenjohtajalta.

Sambian vaalien tuloksesta kärsii vain Sambia, Yhdysvaltain vaalien tuloksesta kärsii potentiaalisesti koko maailma. Siksi ehdotan, että länsi unohtaa hetkeksi Afrikan maiden kouluttamisen ”hyvään hallintoon”, ja suuntaa siihen tarkoitetut kehitysapuohjelmat pikaisesti Yhdysvalloille.

Kirjoittaja on Lusakassa, Sambiassa, asuva dokumenttiohjaaja, kirjailija ja toimittaja. Lisää Hirvosen blogitekstejä löydät täältä.

Viite