Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Seksi, miten outo ajatus

Lauri Tiainen

Kuvituskuva
Lauri Tiainen

25.11.2016 14.57

Annakaisa Suni

Savu Rökman harrastaa seksiä, koska hänen kumppaninsa saa siitä nautintoa.

Miksi joku haluaisi koskea toisen sukuelimiin? Savu Rökmanin mielestä ajatus on outo. Hänen suhtautumisensa seksiin vaihtelee neutraalista ällötykseen.

21-vuotias Savu asuu Kuopiossa, hakee opiskelemaan korkeakouluun ja toivoo lähtevänsä pariksi vuodeksi ulkomaille. Hän on poliittisesti aktiivinen, koska haluaa parantaa etenkin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemaa. Ryhmänsä hän löysi Vasemmistonuorista.


Ällötys oli päällimmäinen tunne teini-ikäisenä. Kaverit ympärillä halusivat seksiä, ihastuivat ja alkoivat seurustella. Savu kuunteli heidän juttujaan, mutta ei halunnut kokeilla samaa. Hän ajatteli olevansa aseksuaali, ihminen, joka ei koe seksuaalista vetovoimaa toisia kohtaan.

Jollain lailla seksi kuitenkin kiinnosti häntä. Hän yritti ymmärtää, mitä muut seksissä näkevät, ja kyseli kavereiltaan yksityiskohtia: Mitä he tekevät sängyssä? Miltä orgasmi tuntuu? Mitä he hakevat seksiltä?

Vähitellen suhtautuminen muuttui. Savu alkoi ajatella, että hän voisi joskus kokeilla seksiä. Hän aloitti kokeilemalla itsetyydytystä. Hän tapasi ihmisiä, joihin hän tunsi vetoa.
Nykyään Savu kokee, että harmaaseksuaalin määritelmä voisi olla lähimpänä häntä. Hän tuntee seksuaalista vetovoimaa, mutta ei tunne tarvetta harrastaa seksiä.


Jotkut ihmettelevät, miten aseksuaalin kanssa voi seurustella. Se loukkaa.

Nykyisen kumppaninsa kanssa Savu on ollut muutaman kuukauden. He harrastavat seksiä. Tämän ihmisen kanssa Savusta tuntuu niin turvalliselta, että hän halusi kokeilla.
Hän oli henkisesti valmistautunut myös huonoon kokemukseen, mutta seksi tuntui ihan hyvältä. Ei hän sitä muuten tekisi.

Savu on kokenut myös orgasmin. Se oli kiva tunne, mutta hän ei edelleenkään koe tarvitsevansa seksiä tai orgasmia.

”Teen sitä kumppanini vuoksi. En tarvitse seksiä, mutta voin harrastaa sitä, jos se tuntuu kumppanista hyvältä.”

Savu kertoi kumppanilleen heti suhteen aluksi olevansa aseksuaali. He harrastavat seksiä nyt, eivät välttämättä tulevaisuudessa. Kumppanille tilanne sopii hyvin. Jotkut kaverit ovat kuitenkin ihmetelleet, miten aseksuaalin kanssa voi seurustella. Se loukkaa.

Joskus Savusta tuntuu, että aseksuaaleista puhutaan samaan sävyyn kuin homoista puhuttiin muutama vuosikymmen sitten.


Hyvä seksi on aina yksi pääasioista, kun mediassa puhutaan parisuhteen toimivuudesta. Savu tuntee olevansa näkymätön yhteiskunnalle. Hänelle seksuaalisuus ei ole ongelma, vaan luonnollinen asia. Hän uskoo, että hänen suhtautumisensa seksiin saattaa vielä muuttua, mutta ei stressaa siitä.

Savu toivoo kouluihin parempaa seksuaalikasvatusta. Hänestä vähemmistöistä pitäisi kertoa enemmän.

”Nuorten pitäisi saada tietää, että he eivät ole sairaita, vaikka eivät haluaisi  seksiä.”

Meidän pitäisi puhua enemmän seksistä. Siksi Vihreä Lanka kertoo, mitä ihmiset ovat oppineet seksistä. Haluatko haastateltavaksi? Kirjoita osoitteeseen annakaisa.suni@vihrealanka.fi. Voit esiintyä haastattelussa nimettömänä.

seksi 
Viite