Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Iso kone vastaan pieni pussi

29.3.2018

Ekokyttä

Käyttäjän Ekokyttä kuva
Ekokyttä ratsaa ympäristöä ohituskaistana käyttäviä. Ilmiannot: toimitus@vihrealanka.fi

Tapaus: Kierrättäminen saa aina aikaan lämpimän läikähdyksen Ekokytän sydämessä. Mikäpä sen parempaa kuin se, että saa tuottaa jätteen sijaan raaka-ainetta!

Joskus mieleen hiipii kuitenkin epäilys siitä, onko se sittenkään niin hyvä juttu. Viimeksi näin kävi paikallisen automarketin pihalla, kun valtava muovinkeräyskontti alkoi sisukset jyskyen tiivistämään Ekokytän vaatimattomia muovijätteitä.

Syyte: Yli kolmen minuutin ajan pienimpiäkin muovieriä suurella teholla kasaan puristava keräyskontti mitätöi energiankulutuksellaan muovin keräämisen hyödyn.

Puolustus: ”Muovin kerääminen ja kuljettaminen puristimella on erittäin ekotehokasta toimintaa. Puristin kuluttaa vuosittain sähköä vain noin 40–60 kilowattituntia, mutta yhdellä puristimella voidaan kerätä vuodessa jopa 50 000 kiloa pakkausjätettä.

Muovin kerääminen ja kuljettaminen tiivistettynä vähentää kuljetuksia parhaimmillaan jopa yli 10-kertaisesti. Joten se, mikä kuluu energiana, tulee moninkertaisena takaisin liikenteen päästöistä”, muovinkeräystä pyörittävästä Ringistä vastataan.

Tuomio: Vapauttava. Ekokyttä kuitenkin antaa kaikille lukijoille kirjallisen huomautuksen siitä, että muovijätettä ylipäätään kertyy pussikaupalla puristimen kitaan.

Viite