Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vain Suomessa hanavesi riskiä vailla?

7.5.2018

Ekokyttä

Käyttäjän Ekokyttä kuva
Ekokyttä ratsaa ympäristöä ohituskaistana käyttäviä. Ilmiannot: toimitus@vihrealanka.fi

Ekokyttää ei saa seitanillakaan houkuteltua pakettimatkalle. ”Kaverit kertoivat” matkaoppaasta, joka oli sanonut, että kohteen vesi on juomakelpoista, mutta suositteli siitä huolimatta pulloveden käyttöä.

Tapaus: Kyse ei ollut vain bakteerikammoisesta oppaasta. Suositus juoda ulkomailla aina pullovettä tulee viranomaisilta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Matkailijan terveysoppaassa sanotaan, että ”terveyden kannalta on turvallisinta käyttää pullotettua vettä juomiseen ja hampaiden pesuun”.

Syyte: Suuri osa matkoista kohdistuu maihin, joissa hanavesi on juomakelpoista. THL:n suositus kasvattaa tarpeettomasti muovitaakkaa. Esimerkiksi Britanniassa ja Yhdysvalloissa matkailijoille suositellaan pullovettä vain maissa, joissa on kehittymätön vesihuolto.

Puolustus: ”Matkailijan tavallisin terveysongelma on ripuli, joka helposti pilaa matkan. Sen estämisessä puhdas juomavesi on A ja O. On mahdotonta antaa suosituksia eri maiden vesijohtoveden juomakelpoisuudesta. Kun opas kertoo veden olevan juomakelpoista, siihen useimmiten voi luottaa. EU:ssa vesijohtoveden pitäisi olla juomakelpoista. Myös omaa harkintaa voi käyttää.

Niissä lukuisissa matkakohteissa, joissa vesijohtovettä ei voi juoda, voi vesijohtovettä keittää tai suodattaa omaan juomapulloon. Jos muovipullossa ostettu vesi on ainoa mahdollisuus, kannattaa sitä ostaa isossa kanisterissa ja täyttää omaa juomapulloa”, THL:n asiantuntijat vastaavat.

Tuomio: Ekokyttä määrää päivittämään näin kattavan vastauksen myös Matkailijan terveysoppaaseen ja juomaan lasillisen vesijohtovettä päälle.

juomavesi  muovi  kierrätys  terveys 

Viite