Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kuka kuolee ilmansaasteisiin?

Juha Peurala

Eno-kuvitus
Eikä voi jättää lapsiakaan yksin ulos leikkimään! Ilmansaasteidenhalaajat on saatava kuriin!Juha Peurala

Eikä voi jättää lapsiakaan yksin ulos leikkimään! Ilmansaasteidenhalaajat on saatava kuriin!

28.6.2017

Eno

Suuri määrä kuolleita huonon ilmanlaadun päivinä paljastaa syyllisen.

Nimimerkki ”Huolestunut” kysyy: Luin, että ilmansaasteisiin kuolee vuosittain Euroopassa
400 000 ihmistä ja Suomessakin yli tuhat. Silti en tiedä yhtään ilmansaasteisiin kuollutta ihmistä. Mikä niissä ilmansaasteissa oikein tappaa?

Eno vastaa: Meidän perällähän ovat ilmansaasteet kovasti vähentyneet jo vuosikymmeniä. Iso pudotus tuli, kun isäukko lopetti viinanpolton ja metsäpalojen määrä palasi normaaliksi. Äijä ei malttanut olla suorittamatta laadunvalvontaa ja seuraavassa vaiheessa, havahtuessa, olikin koko neva liekeissä.

Yksittäisestä kuolleesta ei voi suoraan sanoa, että hän kuoli ilmansaasteisiin. Ilmansaasteiden uhrit ovat tilastollisia. He kuolevat sydän- ja verisuonitauteihin, hengityselinsairauksiin ja syöpään.

Sairauksien yhteys ilmansaasteisiin tiedetään sadoista tutkimuksista, joissa on todettu esimerkiksi, että äkillisiä kuolemia sydän- ja verisuonitautikuolemia tulee  tavallista enemmän niinä päivinä, jolloin ilmanlaatu on ollut erityisen huono. Myös syöpiä ja sydänsairauksia on enemmän alueilla, joilla ilmanlaatu on heikko. Tutkimuksissa on rajattu pois muut vaikuttavat tekijät kuten ikä, tupakointi ja sosioekonomiset erot, jotka näkyvät elämäntavoissa.

Ilmansaastekuolemien määrä on voitu arvioida tältä pohjalta. Koska kyse on tilastonumeroista, ilmansaasteongelmaa ei oikein oteta vakavasti. Toista olisi jos ilmansaasteet tappaisivat metsästyskoiria ja väijyisivät lasten koulumatkan varrella.

Viite