Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Puusauna, pienhiukkasia, parhautta

Juha Peurala

Eno-kuvitus
Eikä voi jättää lapsiakaan yksin ulos leikkimään! Ilmansaasteidenhalaajat on saatava kuriin!Juha Peurala

Eikä voi jättää lapsiakaan yksin ulos leikkimään! Ilmansaasteidenhalaajat on saatava kuriin!

5.9.2017

Eno

Ekosähkösauna on ekologisin.

Nimimerkki ”Saunatonttu” kysyy: Onko puusaunalla ja sähkösaunalla mitään eroa? Vai onko kaikki pelkkää myyttiä ja tunnelmaa?

Eno vastaa: Puu- ja sähkösauna eroavat toisistaan vähintään yhtä paljon kuin minä ja Makkosen Oskari. Ei tarvitse myöskään miettiä pitkään, kumpi on parempi.

Puusauna on kokemuksena moniaistisesti miellyttävämpi. Tuoksu on hyvä ja elävä tuli mukava katsella ja kuunnella. Toki on niitä urbaanikyborgeja, joille sähkösaunan vastuksien napsahtelu ja punerva hohde tuo mieleen lapsuuden komponenttitehtaalla.

Usein ilma on puusaunassa parempi: siinä on enemmän kosteutta ja ilmanvaihto toimii paremmin, sillä hormin kautta syntyy vetoa. Puukiuas lämpenee tehokkaasti – samalla voi lämmittää pesuvedet.

Sitten seuraa muttia. Periaatteessa puusaunan polttoaine on uusiutuvaa, mutta ongelmatonta se ei ole. Puusaunat tuottavat pienhiukkaspäästöjä, jotka ovat terveysriski. Toisaalta sähkökiukaan sanotaan tuottavan positiivisia ioneja joilla on negatiivisia terveysvaikutuksia. Asiaa on tutkittu viimeksi 1970-luvulla ja silloinkin heppoisesti, joten en luopuisi saunavuorostani tämän vuoksi.

Kaikkein ekologisin sauna on luultavasti ekosähköllä lämpiävä sähkösauna. Siinä ei ole hiilidioksidi- eikä hiukkaspäästöjä. Toistaiseksi tuuli- tai aurinkoenergiasta ei tosin saa niin paljon tehoja irti, että sähköverkon ulkopuoliselle mökille saisi sähkösaunan.

Koska yleinen mielipide ja muutamat tosiseikat tukevat ajatusta puusaunan paremmuudesta, tätä on syytä pitää absoluuttisena faktana muun muassa ulkomaalaisten kanssa ja internetissä keskustellessa.

Viite