Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Voiko Trump käyttää ydinaseita omia kansalaisiaan vastaan?

27.4.2017

Eno

Käyttäjän Eno kuva

Yhdysvaltain presidentin pomminappulasormea rajoittaa harva asia.

Nimimerkki ”Nukehallitsija” kysyy: Voiko Yhdysvaltain presidentti käyttää ydinaseita omia kansalaisiaan vastaan?

Eno vastaa: Amerikan presidentillä on valtaa melkein yhtä paljon kuin Makkosen vanhalla emännällä ennen aikaan. Hilta ei ydinräjähteitä tarvinnut. Riitti, kun hän kopautti kävelykepillänsä lattiaan, niin alkoi tapahtua. Jos kopautti kahdesti, piti tapahtua nopeammin. Mitä tapahtui, jos Hilta kopautti kolmesti, siitä ei ole kukaan elossa kertomassa.

Yhdysvaltain presidentillä on oikeus omalla päätöksellään määrätä ydinisku. Tunnetusti hänen kanssaan kulkee aina sotilasavustaja, jolla on salkussaan ydiniskun antamiseen tarvittava liikkuva komentokeskus.

Salkussa olevan koodikirjan avulla presidentti voi määrätä iskun ennalta laadittujen ”menujen” mukaan. Menuihin tuskin kuuluu Yhdysvaltain kaupunkeja.

Presidentti voi myös määrätä erikseen ydiniskun asianmukaista komentoketjua pitkin. Mutta jos presidentti äkkiä päättäisi, että hävitänpä San Franciscon, kun sanoivat siellä minusta pahasti, käsky ei menisi läpi. Presidentillä on lain mukaan oikeus käyttää ydinaseita Yhdysvaltain puolustamiseen. San Franciscon pommittaminen olisi laitonta, eikä alaisten tarvitsisi totella. Myös presidentin mielenterveys saatettaisiin kyseenalaistaa viimeistään tässä vaiheessa.

Asiasta on lähes ennakkotapaus. Richard Nixonin avustajat neuvoivat kaikessa hiljaisuudessa Pentagonia tarkistamaan kahdesti, jos Nixon käskisi laittaa ohjukset matkaan. Presidentti otti aika tavalla kuppia loppuaikoinaan Watergate-skandaalin tuoksinassa.

Mitä Trumpiin tulee, yksi asia hänen kampanjapuheissaan oli tolkullista. Hän puhui useaan otteeseen ydinaseiden käyttöä vastaan. Täytyy toivoa, että tässä asiassa Trump harrasti muita kuin vaihtoehtoisia faktoja.

Viite