Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Mekkala ilmastosta

1.12.2014

Hanna Eriksson

Kirjoittaja on Vihreän Langan vs. päätoimittaja.

Maanantaina se alkaa: kansainvälinen ilmastokokous Perun pääkaupungissa Limassa. Onnistuminen Limassa tarkoittaa, että maailman maat voivat päästä sopimukseen ilmastopäästöjen leikkauksista ensi vuonna Pariisissa. Se taas tarkoittaa sitä, ettei ilmastonmuutos välttämättä karkaa käsistä ja maapallo voi säilyä elinkelpoisena ihmisille.

Suuret ilmastokokoukset ovat mahtipontisessa jäyhyydessään olleet usein surkuhupaisia. Viisi vuotta sitten Kööpenhaminan ilmastokokouksessa toiveikas innostus posahti lerpuksi lamaannukseksi, kun suurista odotuksista ja kannustuksesta huolimatta valtiot eivät saaneet aikaan kuin löyhän sitoumuksen.

Nyt ilmassa ja ilmastopolitiikassa on taas toivoa.

Ilmastosta puhuminen ei ole enää aikoihin ollut ilmastoaktivistien yksinäistä huutelua. Ihmiset, yritykset, alueet ja kaupungit haluavat toimia. Valtiot ovat venytelleet itsensä hereille muita hitaammin mutta ovat virkoamassa. Kiina ja Yhdysvallat sitoutuivat toissa viikolla vähentämään päästöjään. Vihreä ilmastorahasto sai juuri merkittäviä rahoituslupauksia.

Suomessa vihreiden kätilöimä ilmastolaki on jumittanut perustuslakivaliokunnassa koko syksyn, mutta nyt laki on toivottavasti etenemässä, sillä valiokunnan lausunnon oli määrä valmistua tällä viikolla.

Kepa – kehitysyhteistyötä tekevien järjestöjen kattojärjestö – julkaisi keväällä tutkimuksen, jonka mukaan kaksi kolmesta suomalaisesta haluaisi Suomen hallituksen toimivan painokkaammin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Neljä viidestä suomalaisesta kannatti ilmastolakia keinona ohjata päästöjen vähentämistä.

Suomalaiset haluavat vähentää päästöjä: tämän ja ensi vuoden ilmastokokoukset ja ensi kevään eduskuntavaalit on hetki saada heidät toimimaan. Eduskuntavaaliehdokkaiden tehtävä on tarjota ihmisille ratkaisuja: kertoa, miten toimia ja äänestää ilmaston, joukkoliikenteen, energiatehokkuuden, uusiutuvan energian, lumisten talvien, pohjoisen luonnon ja erämaavaellusten puolesta.

Vihreän Langan toimittaja Lasse Leipola seuraa Perun ilmastokokousta Limassa 8. joulukuuta alkaen. Seuraa sinä Vihreän Langan verkkosivuilla, Twitterissä ja Facebook-sivuilla, miten poliitikot suoriutuvat tehtävästään pelastaa meidät. Lähetä palautetta, kerro kantasi: nyt on oikea hetki mekkaloida ilmastosta.

Viite