Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Joulu on ihan kauhea, mutta

16.12.2014

Mynthon-mies

Käyttäjän Mynthon-mies kuva

Joulustavalittamissesonki alkaa vuosi vuodelta aiemmin. Nyt ensimmäiset manailut joululauluista ja kauppakeskusten tontuilla somistetuista ikkunoista tulivat jo marraskuun alkupuolella. Jälleen on aika päivitellä joulukrääsää, -hypeä ja -stressiä!

Joulusta valittaminen on kuulunut jo vuosikymmeniä aikaansa seuraavan ja länsimaiden perikadon tiedostavan kansalaisen palettiin. Ensinnäkin valitetaan siitä, että tapahtuma on kaupallinen. Ihmiset keskittyvät ostamaan turhaa krääsää, vaikka rahoille olisi parempaakin käyttöä. Joulun todellinen sanoma – mikä se kullekin onkaan – hukkuu kaupallisen kimalteen alle.

Seuraavaksi ollaan ahdistuneita joulustressistä: kaikki pitää tehdä itse ja täydellisesti, jotta kaikilla olisi hyvä joulumieli.

Jos tästä kaikesta on selvinnyt, edessä kohoaa viimeinen valituksen vuori. Ei voi olla joulu, kun joulu ei ole kaikilla. Afrikassa on nälkä, Lähi-idässä soditaan, moni meistä on sairas, köyhä tai yksinäinen.

Vasta kun kaiken tämän on käynyt läpi, saattaa olla jonkinlainen oikeus hetkelliseen jouluiloon, kunhan muistaa sen haurauden, väliaikaisuuden ja teennäisyyden.

Kaikesta tästä seuraa, että meitä jouluihmisiä katsotaan hiukan vinoon. Itsellekin tekee hiukan tiukkaa tunnustaa, että oikeastaan pidän joulusta aika paljon. Vaikka olenkin esimerkiksi jotensakin täysin uskonnoton ihminen. Salassa epäilen että monet joulusta valittajat itse asiassa pitävät joulusta kovasti. He vain asettavat joulun kriteerit niin korkealle, ettei joulu tule oikein koskaan. Tai pelkäävät ettei joulu onnistu, jolloin itseä voi valmistaa tulevaan pettymykseen valittamalla jo etukäteen koko tapahtuman olemassaolosta.

Ja sitten on tietenkin ne ihmiset jotka eivät syistänsä lainkaan pidä joulusta, suotakoon se heille. Joulun kunniaksi, jos ei muuten onnistu.

Totta on toki, että etenkin kaupallinen joulu on säädetty meidän jouluihmisten asteikolle ja vähän ylikin. Ei ole maltilliselle jouluilulle oikein sijaa majatalossa. Itse olen viime vuosina pyrkinyt oikaisemaan valituksen suon ohi suoraan jouluiloon. Vaikka jo marraskuussa, jos siltä tuntuu. Se ei haittaa tiedostamista: jouluilo on ihan yhtä hyvä motiivi osallistua hyvän tekemiseen kuin murhe maailman pahuudesta.

Vielä kun saataisiin joulumakuisia mynthoneita, olisi vähän niin kuin joulu ainainen.

joulu  joulumieli  kaupallinen joulu 

Viite