Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Sana on vapaa, mutta

23.3.2015

Mynthon-mies

Käyttäjän Mynthon-mies kuva

Sananvapaudesta on keskusteltu taas tänä keväänä, kiitos pilapiirtäjiä murhaavien muslimifundamentalistien.

Sananvapaudella oli yhtäkkiä vähintään maanosallinen puolustajia, jotka ilmoittivat seisovansa murhattujen piirtäjien rinnalla.
Aika pian alkoi kuulua myös toisenlaisia puheenvuoroja. Onko pakko loukata, kun käyttää sananvapauttaan? Seuraako sananvapaudesta sananvastuu, ja jos seuraa, mitä se voisi merkitä?

Sananvastuusta voi olla ihan järkevää puhua, mutta väärin käsitettynä se vesittää koko sananvapauden käsitteen. Mielestäni  kunnianloukkaus on sananvastuun unohtamista silloin kun loukataan julkisesti henkilöä, joka ei ole poliitikko tai muu päättäjä.

Missä raja menee? 
Uskonnon ajat sitten kuolleen perustajan tunteita ei ainakaan voi loukata, eikä myöskään uskonnon kunniaa. Uskonto ei ole ihmisyksilö.

Varmasti lukuisat uskonnolliset ihmiset loukkaantuvat ihan yksilöinä, jos heidän uskonnostaan tehdään pilkkaa. Mutta tässä vaiheessa tulee raja vastaan. Jos hyväksymme, että tällaista loukkaamista ei voi sallia, meidän on luovuttava sanavapaudesta sananvastuun hyväksi. Eli annettava uskonnoille ja aatteille sellainen koskemattomuus, joka ei niille kuulu abstrakteina, muuttuvina rakennelmina.

Sen sijaan sananvastuuta voisi olla esimerkiksi omalla nimellä keskusteleminen. Se ken huutelee nimimerkin takaa loukkauksia ja tolkuttomuuksia, ei ole käsittänyt sananvastuuta oikein. Sananvastuuta olisi myös sanojensa takana seisominen. Jos ei ole syytä sanoa erehtyneensä asiassaan, sitten voisi pysyä mielipiteessään, eikä väittää että kännissä ja läpällä.

Pimeinä hetkinäni ajattelen joskus, että sananvapaus voisi olla vieläkin laajempi. Miksi ei annettaisi esimerkiksi rasistisille idiooteille oikeus osoittaa olevansa rasistisia idiootteja omalla nimellään ja julkisuudessa?

Kun rasistiset idiootit olisivat täten tulleet julkisuuteen, voisi esimerkiksi ryhtyä välttelemään heidän omistamiaan yrityksiä. Se ei olisi syrjintääkään, koska asiakas saa päättää minne rahansa vie.

Joka tapauksessa rajansa olisi silläkin vapauden laajennuksella. Ketään ei saa uhkailla eikä kehottaa tappamaan. Kaikki vihapuhe ei ehkä johda kansanmurhiin, mutta kaikkia kansanmurhia on edeltänyt vihapuhe.

Ehkä isoin ongelma sananvapaus- ja sananvastuu-keskustelussa on se että maailma ei ole täydellinen. Lapset lentävät pesuveden mukana jos kiristetään lakeja ja idioottien padot aukeavat jos  niitä väljennetään. Maailmassa on tällä kohtaa yleinen valuvika, kuin toispuoleisessa mynthonissa.

Viite