Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Tämä on oppositiopuolueen tärkein työkalu

26.9.2017

Krista Mikkonen

Käyttäjän Krista Mikkonen kuva
Krista Mikkonen on vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Hän kertoo, mikä eduskunnassa tapahtuu.

On se aika vuodesta, kun eduskunnassa tehdään ensi vuoden merkittävimpiä päätöksiä – budjettia.

Toissa viikolla kansanedustajat saivat käsiinsä hallituksen, keskustan, kokoomuksen ja sinisten, esityksen valtion ensi vuoden talousarvioksi.

Se jaettiin istuntosaliin jokaisen kansanedustajan paikalle. Keltainen viiden sentin paksuinen tiiliskivi, joka kertoo momentti momentilta, mihin Suomen valtio käyttää ensi vuonna rahaa ja mistä se sitä saa.

Syksyn aikana budjettikirja ehtii kulua käytössä koirankorville. Mutta homman nimi tulee kyllä selväksi, vaikka koko opusta ei ennättäisikään kannesta kanteen lukemaan.

Hallitus ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille. Se leikkaa koulutuksesta (edelleen) ja tekee niin kyseenalaista ilmastopolitiikkaa, että Pariisin sopimuksen tavoitteet jäävät tätä vauhtia Suomelta saavuttamatta.

Oppositiopuolueena meillä vihreillä on tähän turhauttavan vähän sanavaltaa. Emme silti jää toimettomiksi.


Eduskuntaryhmässä väännetään parhaillaan kuumeisesti vihreiden omaa vaihtoehtobudjettia. Se koostuu useista kymmenistä talousarvioaloitteista, jotka jätetään eduskunnan keskuskansliaan tällä viikolla. Niistä muodostuva kokonaisuus kertoo, millaisen budjetin me tekisimme.

Siinä panostettaisiin koulutukseen, perusturvaan, luonnonsuojeluun ja ilmastoon. Rahat otettaisiin ympäristölle haitallisista tuista: teollisuuden energiaverojen palautuksesta, päästökauppakompensaatiosta ja kaivosten alennetusta sähköverokannasta.

Velkaa emme ottaisi yhtään sen enempää kuin hallituskaan, vaikka sellaista viestiä hallituspuolueet haluavat levittää.

Vihreä vaihtoehto olisi reilumpi ihmisille ja luonnolle. Se myös pohjaa tutkittuun tietoon, mitä hallituksen päätöksistä ei ikävä kyllä aina voi sanoa. Silti ehdotuksemme ei hallitukselle tule kelpaamaan. Sen tiedämme valitettavasti jo nyt.


Miksi vaihtoehtobudjetti kannattaa laatia? Siksi, että se on oppositiopolitiikan tärkein työkalu. Se on viestinnän väline. Siinä kerromme ihmisille, miten vihreät eroaa hallituspuolueista, ja millaista maailmaa me rakentaisimme, jos valta olisi meillä. Budjetti pukee arvomme sanoiksi ja numeroiksi.

Mikä tärkeintä, se on myös muutoksen väline. Laskelmiin perustuvilla omilla vaihtoehdoilla voimme haastaa hallituksen huonot ehdotukset.

Joskus se saa hallituksen muuttamaan mielensä. Näin on tapahtunutkin.

Hallitus perui suunnitelmansa lakkauttaa eläkkeensaajien asumistuki ja yhdistää se yleiseen asumistukeen, kun vihreiden laskelmat osoittivat muutoksen syöksevän 30 000 vanhusta köyhyysrajan alapuolelle.

Jos tarjoamalla laskelmiin perustuvia vaihtoehtoja voidaan pelastaa yksikin vanhus köyhyysloukulta, se on vaivan arvoista.

budjetti  eduskunta  krista mikkonen 

Viite