Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019


14.10.2019

Asiantuntijamme arvioivat, että esimerkiksi polttoaineverojen nostosta meuhkaaminen on ylimitoitettua.

17.9.2019

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo on tyytyväinen budjettiin: ”Saimme kaikki isoimmat asiamme liikkeelle.”

16.8.2019

Hallitusohjelman mukaan luonnonsuojeluun on löydyttävä sata miljoonaa euroa lisää vuodessa. Tästä näyttää jäävän melkoisesti väännettävää juuri käynnistyneisiin budjettineuvotteluihin.

7.3.2019

Poliitikkojen on aika kuulla kansaa ja nostaa Suomen kehitysyhteistyön määrärahat 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta, vaativat kehitysyhteistyöjärjestöt.

23.10.2018

”Jos emme panosta osaamiseen, emme pärjää kansainvälisessä kilpailussa”, sanoo valtiovarainvaliokunnan jäsen Ozan Yanar (vihr.).

24.9.2018

”Sukupuolivaikutusten arviointi tulee ottaa osaksi kaikkea valmistelua hallitusohjelmasta budjettiin.”

29.8.2018

Hallitus antoi rahaa Itämerelle ja kiristi energiaverotusta, mutta jatkoi fossiilisten polttoaineiden tukemista ja laskee auto- ja ajoneuvoveroja. Koulutuksen lisärahoitusta vihreät pitää täysin riittämättömänä.

27.8.2018

Kehitysjärjestöjen rahoituksen osuus jää ensi vuonna alle puoleen aiemmasta. Sen sijaan yrityksien ja kansainvälisten toimijoiden rahoitus on kasvanut viime vuosina.

10.8.2018

Jos näkisimme ilmastonmuutoksen sodan veroisena uhkana turvallisuudelle, sen torjumiseen löytyisi rahaa, pohtii Sosten pääekonomisti Jussi Ahokas.

9.8.2018

”Verot ovat keskeinen ja kustannustehokas instrumentti päästöjen ohjaamiseen”, sanoo ilmastopaneelin ekonomisti Marita Laukkanen.

3.5.2018

Suomessa EU-budjetista voi muodostua uusi juopa hallituksen sisälle, vaikka lopulliset päätökset venynevätkin seuraavan hallituskauden puolelle.

1.12.2017

Esimerkiksi ympäristöjärjestöjen pysyviksi tarkoitettuja määrärahoja katoaa hallituksen budjeteista, ilmenee tuoreesta valiokuntamietinnöstä.

15.11.2017

Varjobudjetit käsitellään tänään keskiviikkona eduskunnassa.

30.10.2017

"En usko, että tällaisesta päätöksestä olisi tullut yksimielisyyttä, jos kaavoitusvaraa ei olisi muualla."

26.10.2017

Suomi aikoo uusia hävittäjänsä. Se on yksi suurimpia hankintoja lähitulevaisuudessa. Hävittäjälentäjä Lauri Puranen on hankkeen tärkeimpiä taustavaikuttajia. Vihreä Lanka läpivalaisi hävittäjätsaarin.

18.10.2017

Vihreän eduskuntaryhmän talousarvioaloitteet ohjaavat lisää rahaa koulutukseen ja köyhyyden vähentämiseen. Satsaukset rahoitettaisiin pääosin yritystukia karsimalla.

29.9.2017

Vihreät esittää kaivoksille louhintaveroa sekä kaivosten sähköverokannan palauttamista korkeampaan luokkaan. Louhintavero toisi 20 miljoonan euron verotuoton. Vihreiden mukaan louhintavero karsisi kannattamattomimmat kaivokset.

26.9.2017

”Laskelmiin perustuvilla omilla vaihtoehdoilla voimme haastaa hallituksen huonot ehdotukset. Joskus se saa hallituksen muuttamaan mielensä.”

19.9.2017

"Hallitus jakaa satojen miljoonien veronkevennyksiä samalla, kun se jatkaa sosiaalietuuksien jäädytystä, eli kaikkein heikoimmilla olevilta leikkaamista."

7.9.2017

Vihreä Lanka kysyi viideltä politiikkaa seuraavalta asiantuntijalta, mihin syksyn poliittisissa päätöksissä kannattaa kiinnittää huomiota. Vihreä Lanka kysyi viideltä politiikan asiantuntijalta ja taustavaikuttajalta, mikä syksyn päätös vaikuttaa eniten ihmisten elämään.  Mikä poliittinen päätös Suomessa vaikuttaa ihmisten elämään eniten? Paula Laine Ennakointi ja strategia -yksikön johtaja, Sitra. ”Budjettipäätökset vaikuttanevat ihmisten elämään. Yksi kauaskantoisimmista päätöksistä saattaa olla sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen käynnistämispäätös.” Sirpa Pietikäinen Europarlamentaarikko (kok, EPP). ”Sote-ratkaisu. Ei kiistana palvelun järjestäjästä, vaan sähköisten ja kotiin tulevien palvelujen kehittämisenä. Ikäihmisille tarvittaisiin enemmän digipalveluja ja etälääkäreitä. Nyt mietitään liikaa sitä, mikä palvelu on missäkin ja saako hoitopaikan valita.” Unto Hämäläinen Helsingin Sanomien pitkäaikainen politiikan toimittaja, eläkkeellä . 1. Sote-päätös pitää saada aikaiseksi tämän vuoden lopulla tai viimeistään ensi vuoden alussa. Viime eduskuntakaudella sitä yritettiin vaaleja edeltävän vuoden aikana, eikä siitä tullut mitään. Niin on vaarassa käydä tälläkin kertaa. Erkki Perälä, Viestintäkonsultti Ellun Kanat -viestintätoimistossa. 1. Syksylle venähtänyt sote-päätös. Kyse ei ole vain hallintorakenteista, vaan siitä, minkä tasoista hoitoa tulevaisuudessa saa, kuinka paljon se maksaa ja kuka sen tuottaa. Heli Suominen, Politiikkaan ja viestintään erikoistunut neuvonantaja, viestintätoimisto Miltton. ”Valtiontalouden budjetti: miten huolehditaan tulonsiirroista ja julkisista palveluista.”

13.6.2017

Skotlantilainen tutkimuslaitos varoittaa, että koulutukseen kohdistuvat leikkaukset heijastuvat kokoaan suurempina kansantalouteen ja mitätöivät toivotun säästövaikutuksen.

16.8.2016

Suomen kehitysyhteistyön rahoituksesta voi lähivuosina repiä positiivisia otsikoita, sillä määrärahojen on määrä kasvaa vuosi vuodelta hallituskauden loppuun asti. Aiempi taso jää kuitenkin vielä kauas.

10.9.2015

Hallituksen leikkaukset ovat kohtuuttomia, kirjoittaa vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö blogissa. Niinistön mukaan tiistaina julkaistu paketti työelämän heikennyksistä vain vahvistaa hallituksen kovaa linjaa.

10.9.2015

Perussuomalaiset ottaa kunnian siitä, että hallitus korjasi budjettiaan oikeudenmukaisempaan suuntaan. Hyväosaiset osallistuvat talkoisiin aluksi kahden vuoden määräajalla.

14.8.2015

Pienenä erikoisuutena budjettiesityksen momentin loppuun oli pujahtanut melkoinen virhe.

1.7.2015

Hallitus leikkaa järjestöjen kehtiysyhteistyöstä 49 miljoonaa euroa eli 43 prosenttia. Järjetöjen mukaan leikkauksilla on vaikutuksia jopa satojen tuhansien elämään kehitysmaissa.

9.6.2015

Yritysvastuuta valvovalta Finnwatchilta voi lähteä jopa yli puolet rahoituksesta. Kansalaisjärjestö pelkää, että samalla kehitysyhteistyörahoja siirretään yrityksille.

5.5.2015

Maailmanpankin Social, Urban, Rural and Resilience Global Practice -osastoa johtava Sari Söderström Feyzioğlu muistuttaa, että kehitysyhteistyössä on edetty hyvin kauas kaivojen kaivamisesta ja kehitysyhteistyö hyödyntää nykyään molempia osapuolia.

29.8.2014

<p>”Budjettineuvottelujen kärkisaavutuksiksi nousivat panostukset koulutukseen – peruskoulujen, koulupudokkaiden ja korkeakoulujen tilannetta parannettiin. Tämä oli vihreiden kärkitavoite”, puheenjohtaja Ville Niinistö sanoo.</p>

22.8.2014

<p>Budjettiriihessä neuvotellaan uudenlaisesta vesiensuojelun rahoitusmallista.&nbsp; Kahden miljoonan määräraha sisältyy ympäristöministeriön budjettiesitykseen, mutta valtiovarainministeriön esityksessä sitä ei ole. </p>

22.8.2014

<p>Ympäristöhallinto on isoille puolueille houkutteleva säästökohde, mikä on kiristänyt vihreiden välejä päähallituspuolueisiin kokoomukseen ja sdp:hen ensi viikon budjettiriihen alla.</p>

12.12.2013

<p>160 000 euron summaan sisältyy ”metsästysjärjestöjen ympäristö- ja luonnonsuojelutyö”. Ministeriön mukaan tällaiseen toimintaan ei ole ilmeisesti aiemmin annettu rahaa ympäristöministeriöstä.</p>

14.11.2013

<p>Kuntataloudesta pitää hallituksen laskelmien mukaan tehostaa miljardi euroa. Se pyysi ehdotuksia kuntien tehtävien karsimisesta erityisesti sosiaali- ja terveysministeriöltä sekä opetusministeriöiltä, mutta tulos näyttää jäävän laihaksi.</p>

30.8.2013

<p>Hallituspuolueiden puheenjohtajat eivät pidä vaalilupauksistaan kiinni. Hyvä.</p>

26.8.2013

<p>Leo Stranius rinnastaa luonnonvarojen käytön kestävyysvajeen paikkaamisen hyvinvointivaltion rakentamiseen. </p>

7.8.2013

<p>Valtiovarainministeriön budjettiesitys lupaa lisävelkaa, tukea yrityksille ja kiristyksiä alkoholi- ja tupakkaveroihin.</p>

28.5.2013

Kehitysministeri Heidi Hautalan mukaan perinteinen kehitysrahoitus ei riitä köyhyyden poistamiseen ja ilmastonmuutoksen kaltaisiin ongelmiin vastaamiseen vaan sen rinnalle tarvitaan myös uutta ja innovatiivista rahoitusta.

14.3.2013

Valtiovarainministeriön selvityksen mukaan Suomen valtio maksaa yli kahtakymmentä suoraa rahallista tai verotuksellista tukea, joiden yhteisarvo on jopa 5–6 miljardia euroa vuodessa.

30.8.2012

<p>Laivaliikenteelle on luvassa tukea rikkipesuri-investointeihin, mikä helpottaa rikkidirektiivin vaatimuksien täyttämistä.</p>

23.8.2012

<p>Kuntavaalit, laivaliikenteen rikkidirektiivi, vihreät investoinnit ja vanhuspalvelulaki kuumentavat ensi viikolla alkavan budjettiriihen.</p>

9.8.2012

<p>Ympäristön tilaa heikentäviin hankkeisiin panostetaan valtiovarainministeriön budjettiesityksessä paljon ympäristön suojelua enemmän, varoittaa Suomen luonnonsuojeluliitto SLL.</p>

8.8.2012

<p>Valtiovarainministeriön ensi vuotta koskevassa budjettiesityksessä ei ole suuria yllätyksiä ympäristöhallinnon osalta. Ympäristöjärjestöiltä ja ympäristönhoidosta viilataan 50 000 euroa.</p>

14.10.2011

Eduskunta on tällä viikolla käsitellyt ensi vuoden talousarvioesitystä. Eilen torstaina päättyneessä keskustelussa käytettiin noin tuhat puheenvuoroa, joista valtaosa oli pituudeltaan alle minuutin.

12.10.2011

Suomen luonnonsuojeluliitto on saanut yt-neuvottelunsa päätökseen. Järjestössä suoritettavan organisaatiouudistuksen myötä irtisanotaan yksi henkilö.

15.9.2011

<p>Puheenjohtaja Urpilaisen budjettiesitys oli ympäristön osalta aivan jotain muuta kuin mistä demarit vielä keväällä puhuivat. Budjettiriihen tuloksena sovitut luontorahat kuitenkin pelastuivat.</p>

14.9.2011

<p>Ympäristöministeriö saa hallitusneuvotteluissa luvatut 15 miljoonaa muun muassa uusien luonnonsuojelualueiden hankkimiseen.</p>

14.9.2011

<p>Seuraavan kahden päivän aikana hallituksen pitää löytää sopu sekä ministeriöiden rahoituksesta että uusista säästö- tai verotuskohteista sadan miljoonan euron edestä.</p>

31.8.2011

”Vihreät katsoo, että hallitusohjelman tulee olla budjetin valmistelun pohjana”, sanoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Haavisto. Vihreiden mukaan jo sovittuja rahoja puuttuu muun muassa luonnonsuojelusta ja ratahankkeista.

29.8.2011

<p>Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen moittii valtionvarainministeriön budjettiesitystä, jossa leikataan ankarasti ympäristöministeriön rahoitusta.</p>

24.8.2011

<p>Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kiittelee, että sadan euron korotus perusturvaan toteutetaan valtiovarainministeriön budjettiesityksessä sovitusti.</p>

23.8.2011

<p>Kehitysministeri Heidi Hautala suomii valtiovarainministeriön maanantaina julkaisemaa budjettiesitystä hallitusohjelman vastaiseksi.</p>

23.8.2011

<p>Valtiovarainministeriön budjettiesitykseen sisältyy autoilijoihin kohdistuvia veronkorotuksia, jotka ärsyttävät alan etujärjestöjä.</p>

23.8.2011

<p>”Näyttää siltä, ettei valtiovarainministeriössä ole luettu hallitusohjelmaa. VM voi olla mitä mieltä tahansa, sillä ei ole päätäntävaltaa asiassa”, ympäristöministeri Ville Niinistö sanoo ympäristöministeriöön kohdistuvista leikkauksista.</p>

14.9.2010

<p>Valtion ensi vuoden budjetin käsittely käynnistyi tänään tiistaina eduskunnassa puolueiden ryhmäpuheenvuoroilla. Lähetekeskustelut jatkuvat tämän viikon ajan.</p>

20.8.2010

<p>Vihreät ministerit ovat tyytyväisiä hallituksen budjettiesitykseen. Muun muassa paljon puhutuille Itämeren suojeluhankkeille ja Oulu-Seinäjoki -rautatielle löytyi rahoitus.</p>

19.8.2010

<p>Hallitus aloittaa tänään torstaina kaksipäiväisen budjettiriihensä säätytalolla. Esillä ovat muun mussa Pohjanmaan ratahanke, energiaverot ja Itämeren suojelurahat.</p>

16.8.2010

<p>Itämeren suojelu keikkuu vaakalaudalla, sillä valtiovarainministeriö on päättänyt leikata ympäristöministeriön suojelutoimilta erityismäärärahan.</p>


Viite