Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Munat pois vaimonhakkaajilta

10.4.2015

Annakaisa Suni

Käyttäjän Annakaisa Suni kuva
Tasavalta-blogi seuraa kevään eduskuntavaaleja.

Tämän blogin vähiten jaettu kirjoitus käsitteli naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Epäilen, että sen vähäinen suosio johtui tylsästä otsikosta, ja yritän siksi uudelleen raflaavammalla tyylillä. En oikeasti kannata kenenkään kastroimista.

Ensin huonot uutiset:

Yli sata perheväkivallan uhria käännytettiin turvakodista Helsingissä viime vuonna, kirjoitti Helsingin Sanomat maaliskuussa. Turvakotiin ei mahtunut. Suomessa on noin 120 turvakotipaikkaa, kun niitä Euroopan neuvoston suosituksen mukaan pitäisi olla 500.

Niin sanottuja matalan kynnyksen palveluja perheväkivallan uhreille ei luotu tälläkään hallituskaudella. Hallituksen tasa-arvo-ohjelman tavoitteena oli, että kotonaan hakattu nainen tai mies, jolla ei välttämättä ole rahaa tai joka ei puhu suomea, saisi helposti apua terveyskeskuksesta. Kynnys ei madaltunut, palvelua ei kehitetty. Syynä on osittain jumittava sote-uudistus.

Sitten hyvät uutiset:

Eduskunta hyväksyi naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen Istanbulin sopimuksen tänä vuonna. Nyt Suomi on kansainvälisesti sitoutunut laittamaan turvakodit ja matalan kynnyksen palvelut kuntoon.

Hallitus antoikin 3,3 miljoonaa euroa lisää rahaa turvakodeille helmikuun lisäbudjetissa. Se on hyvä alku. Amnestyn siteeraaman THL:n arvion mukaan Istanbulin sopimuksen velvoitteiden täyttäminen maksaa kuitenkin noin 40 miljoonaa euroa.

Lisää hyviä uutisia:

Kokoomus, sdp, keskusta, vasemmistoliitto, vihreät, rkp ja kd ovat sitä mieltä, että Suomen pitää laatia Istanbulin sopimuksen edellyttämä toimenpide-ohjelma ja rahoitussuunnitelma. Käytännössä puolueet siis lupaavat löytää 40 miljoonaa turvakodeille ja matalan kynnyksen palveluille.

Amnestyn tekemässä kyselyssä perussuomalaiset on ainoa puolue, joka ei täyttäisi Istanbulin sopimuksen vaatimuksia.

On hienoa, että puolueet lupaavat lisää rahaa aikana, jolloin kilpaillaan lähinnä säästöillä. Pitkällä aikavälillä kyseessä on investointi, joka parantaa kansanterveyttä. Naisiin kohdistuva väkivalta maksaa yhteiskunnalle vuosittain arviolta 90 miljoonaa euroa.

Lupaan seurata tarkkaan, toteuttaako seuraava hallitus tämän vaalilupauksen.

eduskuntavaalit 2015 

Viite