Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Gallupit antavat toivoa translain uudistukseen

17.5.2018

Jenni Leukumaavaara

Käyttäjän Jenni Leukumaavaara kuva
Jenni Leukumaavaara on Vihreän Langan toimittaja.

Suomen nykyinen translaki on auttamattoman vanhentunut ja ihmisoikeuksia pahasti rikkova. Laki vaatii lisääntymiskyvyttömyyttä ja psykiatrista diagnoosia sekä 18 vuoden ikää.

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ja yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä ottivat tänään torstaina vahvasti kantaa sen puolesta, että Suomi vihdoin uudistaisi translain ihmis- ja perusoikeuksien mukaiseksi.  

Valtuutetut viittaavat esimerkiksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuun Ranskasta keväältä 2017, jonka mukaan lisääntymiskyvyttömyysvaatimus rikkoo Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Suomi on kerta toisensa jälkeen uppiniskaisesti antanut piutpaut moitteille. Tällaisessa todellisuudessa vietämme tänäkin vuonna kansainvälistä homo- ja transfobian vastaista päivää. Se on häpeällistä.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan mukaan yksi nykylain ongelmista on, että mahdollisuus korjata juridinen sukupuoli alaikäisenä on kokonaan kielletty.

”Nuori elää herkkää aikaa. Transnuorella on erityisen suuri riski vetäytymiseen, masentumiseen ja itsetuhoisuuteen. Viranomaisten pitäisi tukea nuoren identiteettiä, ei vetää mattoa alta. Lapsen hyvinvointia tukee myös, että häntä kutsuttaisiin toivomallaan nimellä”, sanoo Kurttila tiedotteessa.


Miltä translain
uudistaminen mahtaa näyttää ensi hallituskaudella?

Jos katsoo esimerkiksi Helsingin Sanomien tänään torstaina julkaisemaa puoluekannatusgallupia, translain tulevaisuus näyttää jopa valoisalta – edellyttäen, että kokoomuksen puoluekokous hyväksyy puoluehallituksensa esityksen translain uudistamisesta.

HS:n gallupin kärkipuolueet sdp, kokoomus, keskusta ja vihreät ovat joko lain uudistamiselle myönteisiä tai vähintään myönteisemmälle kannalle hiljalleen kääntyviä.

Amnesty kysyi puolueiden mielipidettä translain uudistamiseen viime eduskuntavaalien alla. Kyselyssä sitä kannattivat keskusta, sdp, vasemmisto, vihreät ja rkp. Kokoomus, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit vastustivat.

Kokoomuksen puoluehallitus aikoo kuitenkin kesäkuun puoluekokouksessaan ehdottaa translain uudistamista. Kokoomuksen nuorisojärjestö on sitä puolueeltaan vaatinut.


Vihreät on jo pitkään ajanut translain kokonaisuudistusta. Erityisesti vihreiden kansanedustaja Jani Toivola on toistuvasti ottanut asian esiin eduskunnassa. Toistaiseksi hallitus on aina vastannut, että tällä hallituskaudella lakia ei avata eikä uudisteta.

Näin siitä huolimatta, että lakiluonnos on ollut valmiina jo viime hallituskaudella. Silloin se jäi etenkin kristillisdemokraattien panttivangiksi.

Translain uudistamisen kannalta olennainen kysymys on kokoomuksen kanta sekä se, ovatko kristillisdemokraatit tai perussuomalaiset seuraavassa hallituksessa. Tämäkin on hyvä muistaa eduskuntavaalien äänestyslipuketta täyttäessä.

translaki  eduskuntavaalit 

Viite