Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kaikki mitataan nyt turvallisuudessa

14.11.2016

Riikka Suominen

Käyttäjän Riikka Suominen kuva

Jos haluaisin markkinoida Vihreän Langan juttuja nykykeskustelun tapaan, julistaisin jotenkin näin: Näin gallupien arvaamattomuus heikentää turvallisuutta! Paikallisdemokratia lisää turvallisuutta. Uhkaako Trump Suomen turvallisuutta?

Yhtäkkiä kaikkea ympärillämme on alettu mitata sillä, miten se vaikuttaa turvallisuuteen.

Joka aikakaudella on oma suureensa, joka mittaa sitä, miten hyödyllinen tai tärkeä asia on. Ennen kaikki mitattiin rahassa. Kansalaisjärjestöt ja jopa lastensuojelu oppivat puhumaan rahan kieltä. Ne tiesivät, että päättäjille kannattaa kertoa, mitä huostaanotto tai ilmastonmuutoksen seuraukset maksavat. Nyt raha on saanut kilpailevan mittarin.

Syyskuun yhdennentoista terrori-iskuista alkoi kehitys, jonka vaikutukset voi nähdä suomalaisessakin keskustelussa. Nykyään pitää sanoa, että syrjäytyminen ja ilmastonmuutos ovat turvallisuusuhkia.

Tällä hetkellä tutkijat joutuvat rahoitushakemuksissaan perustelemaan, miten tutkimus lisää Suomen kilpailukykyä. En ihmettelisi, jos hakemuksissa tulevaisuudessa nähdään kysymys: Miten tutkimuksesi lisää Suomen kokonaisturvallisuutta?

Tänä vuonna ovat jo valmistuneet hallituksen selonteot sisäisestä turvallisuudesta ja ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Lähiaikoina valmistuu puolustuspoliittinen selonteko. Nämä kaikki liittyvät toisiinsa, mutta sillä on syynsä, että turvallisuusselontekoja laaditaan monessa paikassa. Turvallisuuspuhe on nimittäin kamppailua vallasta. Siitä, kuka saa lisätä kansalaisten turvallisuutta ja millä keinoilla.

Suomi on maailman toiseksi turvallisin maa. Näin kertoo WISPI-tilaston. Turvallisin on Singapore. Näiden maiden tilanne muilla mittareilla, esimerkiksi ihmisoikeuksia ja sananvapautta mittaavilla, poikkeavat paljon toisistaan. Se osoittaa, että turvallisuutta voi lisätä eri keinoin, eivätkä ne kaikki ole toivottavia.

Myös vihreät julkaisi syyskuussa turvallisuuspoliittisen ohjelmansa. Niin pitääkin. Turvallisuuspuhe kannattaa ottaa haltuun, vaikka näkisi, että lasten hyvinvoinnilla, puhtaalla luonnolla ja ihmisoikeuksilla on itseisarvo. Niitä pitää edistää, vaikka ne eivät mitenkään vaikuttaisi turvallisuuteen.

Turvallisuuspuhe kannattaa tiedostaa. Sen jälkeen voi valita, katsooko maailmaa turvallisuuden vai muiden arvojen kautta.

turvallisuus  turvallisuuspolitiikka 

Viite