Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Mies raiskasi taas

25.11.2015

Annakaisa Suni

Käyttäjän Annakaisa Suni kuva

Suomalainen raiskauskulttuuri näytti jälleen rumat kasvonsa, kun 14-vuotias tyttö raiskattiin Kempeleessä.

Rikoksesta epäillään kahta miestä. Raiskaustilastojen valossa se ei ole mikään yllätys. Vuonna 2013 Suomen poliisin tietoon tulleiden raiskausten tekijöistä 99,5 prosenttia oli miehiä ja uhreista 98 prosenttia oli naisia.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk), sisäministeri Petteri Orpo (kok) ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) käsittelivät asiaa tiistaina. Sipilä puhui ensin tapaamisesta kriisikokouksena. Se oli kuitenkin sovittu etukäteen, sillä ministerit ovat hyvin huolissaan naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta väkivallasta ja ahdistelusta.

47 prosenttia suomalaisista naisista on joutunut henkisen, fyysisen tai seksuaalisen väkivallan kohteeksi. Suomalaiset naiset myös pelkäävät väkivallan uhriksi joutumista EU-maiden naisista eniten.

Pelkoa voivat lietsoa myös mediassa toistuvasti esitetyt kommentit siitä, että tyttölapsia ei voi päästää ulos leikkimään eivätkä naiset voi kävellä yksin kaduilla, koska siellä liikkuu miehiä. Pääministeristä on täysin väärin, että naiset ja tytöt joutuvat rajoittamaan liikkumistaan, kun taas raiskauksiin syyllistyvät miehet saavat liikkua vapaasti.

Pääministeri Sipilä painottaa kuitenkin, että kaikkia ei saa syyllistää muutaman yksilön rikosepäilyn takia.

"Täytyy koko ajan muistaa, että nyt on kyse epäilystä. Ja olipa sitten kyse mistä tahansa, niin koko joukkoa ei koskaan saa leimata", Sipilä sanoo.

Oikeasti Sipilä ei tosin viitannut miehiin, vaan turvapaikanhakijoihin.

Viite