Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Mitä voimme oppia vaalituloksesta?

9.11.2016

Riikka Suominen

Käyttäjän Riikka Suominen kuva

Trump voitti ja aamulla itketti.

Minä, ja koko toimituksemme Vihreässä Langassa, olisi tietenkin halunnut Hillary Clintonin voittavan.

Me olemme Hillary Clinton. Korkeakoulutettuja ja suvaitsevaisia globalisaation voittajia siisteissä (joskaan ei täysin turvatuissa) sisätöissä. Nyt tällainen liberaali ja hyvätapainen kympin tyttö jäi vastakohtansa jyräämäksi.
Siksi samaistun siihen, että Trump valittiin osin siksi, että niin moni ei halunnut äänestää Clintonia.

Miksi ne ei tykkää meistä, vaikka me halutaan hyvää?

Meidän täytyy nyt miettiä, miten me liberaalit, kansainväliset ja koulutetut ihmiset voimme välttää Hillary Clintonin kohtalon? Mitä opimme Brexitin ja tämän vaalin virheistä? Miten estämme taantumuksen voittokulun?


Pelkään
, ettei tämä ole suvaitsemattomuuden ja taantumuksen pohjakosketus. Kukaan ei ole luvannut, etteikö maailma voisi valua vielä oudompaan asentoon. Ei persujen pääsy hallitukseen ollut välttämättä viimeinen niitti Suomessa.

Kukaan ei sano, etteikö seuraava persupomo voisi olla paljon nykyistä kauheampi, ja saada vielä suurempaa kannatusta. Kukaan ei sano, etteivätkö Saksa ja Ranska voisi saada Trumpin kaltaisia johtajia. Tai etteikö EU voisi hajota.

Niin voi tapahtua. Mutta niin ei ole pakko tapahtua. Voimme vaikuttaa asioihin. Taantumus ei ole luonnonvoima. Se on tavallisten ihmisten käyttäytymistä tavalla, joka on meille epämiellyttävää. Se on tavallisten ihmisten äänestyspäätöksiä. Voimme toimia niin, että he seuraavalla kerralla äänestävät toisin.


Mitä meidän
pitää tehdä kääntääksemme kehitys?

Meidän toimittajien pitää löytää ne aiheet, jotka eniten koskettavat ihmisiä. Pitää varoa jäämästä pyörimään eliitin kanssa ja kirjoittamasta vain siitä, mikä on mieluisaa meille. Meidän pitää tavoittaa myös ne, joita nykykehitys huolettaa ja pelottaa. Kuulla ja tukea heitä. Vaatia, että kaikki pidetään mukana. Vaatia, että globalisaation hyödyt jaetaan reilusti.

Jos me hillaryt emme kuuntele tavallisia ihmisiä ja juttele heidän kanssaan, on riski, että jostain tulee taas joku trump ja vie heidät mukanaan. Siksi meidän on jatkossakin rakennettava siltoja ja kuunneltava. Meidän on pakko tehdä se itsemme tähden.


Lainaan tähän loppuun ystävääni turkulaista vihreää Laura Rantasta, joka muotoili tämän hienommin, kuin itse osaan.

"Ole se muutos, jonka haluat nähdä. Siinä on lopulta kaikki. Se koskee meitä jokaista.

Tällaisina päivinä on oikea hetki miettiä, tekeekö niin kuin Trumpin kannattaja, joka kääntää ahdistuneena katseensa vain omaan napaansa ja omiin oikeuksiinsa, vai katsooko ulos ikkunasta, kohti yhteisöä ja maailmaa?

Koska vaalitulos ja sen edustamat arvot ahdistavat ja ovat ristiriidassa omien arvojen kanssa, täytyy elää omia arvojaan todeksi. Toimia niiden mukaan.

Kun pahan valta kasvaa ympärillä, vahvista ääni toisen maailman. Miten arvosi näkyvät toiminnassasi juuri tänään? Asiat eivät parane automaattisesti. Kyse on politiikasta, ei luonnonlaista. Tarvitaan tekoja."

Viite