Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Opetelkaa edes sanomaan Razmyar

14.10.2015

Annakaisa Suni

Käyttäjän Annakaisa Suni kuva

Oletko rasisti? Siinä tyhmin kysymys, minkä voi poliitikolle esittää.

Siihen on vain yksi vastaus. Kansanedustajat kaikista puolueista vakuuttivat vuorollaan eduskunnan ajankohtaiskeskustelussa keskiviikkona, että rasismi ei kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan eikä sitä voida hyväksyä missään muodossa. 


Näiden
vakuuttelujen jälkeen kansanedustajat siirtyivät sujuvasti muukalaisvastaiseen puheeseen. Ben Zyskowicz (kok) oli huolissaan "tuhansista nuorista miehistä", jotka jäävät laittomasti Suomeen. Juho Eerola (ps) totesi, että Syyria, entinen Jugoslavia ja oikeastaan kaikki Afrikan maat ovat "rasismin kehtoja".

Oikeusministeri Jari Lindström (ps) kertoi sanoneensa "somalitaksikuskille" Helsingissä, että "minua ei kiinnosta, oletko violetti, keltainen vai minkä värinen". (Onkohan ministerillä tapana kommentoida myös valkoisten taksikuskien ihonväriä?)

Harva oli edes vaivautunut selvittämään, miten keskustelualoitteen tehneen Nasima Razmyarin (sd) nimi lausutaan. Salissa kuultiin erilaisia versioita pääministeri Juha Sipilän (kesk) Raz-meyeristä Anne Kalmarin (kesk) Razimiriin.

Ozan Yanar (vihr) totesi turhautuneena, että salissa puhutaan maahanmuuttajataustaisista ihmisistä objekteina, ei päätöksentekijöinä ja yhteiskunnan jäseninä.

 

Poliitikoille rasismin tuomitseminen tarkoittaa lähinnä sitä, että eriväristen ihmisten päälle ei syljetä eikä heitä ammuta ilotulittella – ja jos joku ampuukin, häntä pitää ymmärtää, koska maahanmuutto pelottaa ihmisiä.

Rasismi ei kuitenkaan ole yksittäisten huppupäiden ominaisuus. Koko yhteiskuntamme ja maailmankuvamme perustuu eron tekemiseen ihmisryhmien välille.

Eduskunta uudisti tänään sitoumuksensa Euroopan poliittisten puolueiden peruskirjaan rasismista vapaan yhteiskunnan puolesta. Siinä viitataan YK:n ihmisoikeuksien julistukseen, jonka mukaan rotusyrjinnällä tarkoitetaan "kaikkea rotuun, ihonväriin, syntyperään tahi kansalliseen tai etniseen alkuperään perustuvaa erottelua, poissulkemista tai etuoikeutta".

Mitä oikeasti tarkottaisi, jos emme tekisi eroa ihmisten välille syntyperän perusteella? Koko yhteiskunta muuttuisi. Emme voisi kieltää sotaa pakenevilta tai parempaa toimeentuloa etsiviltä ihmisiltä pääsyä Eurooppaan vain sen takia, että he eivät ole sattuneet syntymään täällä. Emme määrittelisi taksikuskeja ihonvärin tai kansanedustajia nimen z-kirjaimen perusteella.

Pappi Marjaana Toiviainen sanoo saman asian eri sanoilla Kiasman Tottelemattomuuskoulussa: Jokainen ihminen on pyhä ja jokainen ihminen on paha. Jos todella ymmärrämme ja hyväksymme sen, elämämme muuttuu.

Rasismi 

Viite