Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Painetta Panamasta

4.4.2016

Riikka Suominen

Käyttäjän Riikka Suominen kuva

Illalla Ylen MOT-ohjelma paljastaa lisää tietoa ja nimiä siitä, ketkä suomalaiset ovat käyttäneet veroparatiiseja.

Toivon todella, että Panaman tietovuoto muuttaa ratkaisevasti suhtautumisen veronkiertoon. Poliitikkojen on ymmärrettävä, että yhteistä jaettavaa riittää enemmän, jos kaikki hoitavat verovelvoitteensa. Tämä on ymmärrettävä myös Suomessa.

Hallitusohjelma kyllä sanoo, että "Suomi toimii aktiivisesti kansalinvälisen veronkierron estämiseksi". Luvattua aktiivisuutta ei ole nähty. Lähinnä on oltu kiinnostuneita kuuden euron pizzoista ja tukanleikkuista, ei oikeasti merkittävästä verovälttelystä.


Työeläkesijoituksia on kymmenien miljardien edestä veroparatiiseissa. Hallitus ajaa ponnella tapaa sallia osakkeiden omistus niin, ettei niiden omistajaa olisi enää helppo selvittää. Tämä helpottaisi entisestään veronkiertoa. Lisäksi hallitus halusi päästää veronkiertäjät kuin koiran veräjästä niin kutsutulla aktiivisella katumisella. Ja kun EU viime vuonna yritti tilkitä verojen välttelyä, Suomi jarrutti.

Päättäjien hampaattomuus veronvälttelijöitä kohtaan on ärsyttävää, muttei täysin yllättävää. Hallituksen ministereistä ainakin kaksi on itse harrastanut verosuunnittelua. Se ei ole laitonta, mutta kertoo jotain siitä, miten keskeiset ministerit näkevät verotalkoot. 

Nyt Panaman vuodon saama näkyvyys tuo toivoa siitä, että  veronkiertoon on pakko puuttua. Esimerkiksi EU voisi ajaa läpi laajan, pakollisen maakohtaisen talous- ja veroraportoinnin kaikille suurille yhtiöille, kirjoittaa veroparatiiseja tutkinut Matti Ylönen blogissaan.


Ilman julkista painostusta Suomen hallitus tuskin tätä kannattaa.

Valtiovarainministeriön kommentit EU komission toimiin veronkiertoon puuttumisesta ovat laimeita. Ne muistuttavat erehdyttävästi suomalaisen teollisuuden suhtautumista ilmastonmuutokseen. On otettava huomioon, "miten ja millä aikataululla vastaavia toimenpiteitä sovelletaan EU:n ulkopuolisissa valtioissa".

Ministeriö huolehtii myös, mitä toimet maksaisivat valtiolle. Se tuntuu hassulta, kun ajattelee, kuinka paljon veroja Suomi menettää veronkierron vuoksi.

Toivottavasti Panaman paljastukset lisäävät painetta niin, että hallitus tarttuu myös tähän talouden tasapainottamistoimeen.

veronkierto  Panamaleaks  verovälttely  hallintarekisteri 

Viite