Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Pois isojen poikien leikeistä, Susanna Koski

6.11.2015

Annakaisa Suni

Käyttäjän Annakaisa Suni kuva

Sosiaali- ja terveyspolitiikkaa on pidetty naispoliitikoille sopivana puuhana. Lähes koko 2000-luvun ajan sote-asioista on hallituksessa vastannut naisministeri.

Miehet ovat pitäneet käsissään niin sanotun kovan politiikan: talousasiat, turvallisuuden ja ulkopolitiikan. Niitä on arvostettu enemmän kuin toisista ihmisistä huolehtimista ja hyvinvointivaltion palveluiden turvaamista.

Nyt, kun kiista sote-alueiden määrästä on vienyt hallituksen kriisiin, naisia ei paljon näy. Kokoaan mittailevat pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb. Taustalla häärii peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) ja lehdistölle kommentoi Ben Zyskowicz (kok). Ulkoministeri Timo Soini (ps) jupisee palkkarengeistä.

Hallituskriisissä ei oikeasti olekaan kyse sosiaali- ja terveyspolitiikasta. Hallitus ei puhu terveyskeskusten päivystyksistä, kuolevien vanhusten siirtelemisestä paikasta toiseen, satojen kilometrien matkoista synnytyssairaalaan tai tuesta masentuneille pikkulasten vanhemmille.

Kriisin syy on miespoliitikoille luontevampi: taistelu vallasta. Mitä enemmän sote-alueita, sitä enemmän valtaa keskustalle – mitä vähemmän, sitä enemmän valtaa kokoomukselle. Mukana pelissä on kokoomukselle tärkeä suurten terveys- ja hoivayritysten etu.


On sekavan
hallituskriisipäivän pelissä mukana naisiakin. Kansanedustaja Susanna Koski (kok) paljasti Ylen toimittajalle – Hufvudstadsbladetin mukaan vahingossa – että hallitus olisi päätymässä 18 itsehallintoalueen ja 15 sote-alueen kompromissiin.

Juha Sipilä ilmeisesti suuttui siitä, että kokoomus oli mennyt puhumaan medialle. Kosken paljastuksen jälkeen hän sanoi, että hallituskriisissä ei ole kysymys vain sote-alueiden määrästä, vaan luottamuksesta.

Nyt hallituskriisin aiheuttamisesta syytetäänkin Koskea. Hän näyttää pilanneen isojen poikien leikin.

hallituskriisi 

Viite