Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Uusi yleiskaava innostaa lapsentekoon

18.10.2016

Riikka Suominen

Käyttäjän Riikka Suominen kuva

Tänään TIISTAINA paperisessa Helsingin Sanomissa kaksi vierekkäistä uutista kiinnitti huomioni. Toisessa kerrottiin, että kaupunginhallitus kannatti eilisessä kokouksessaan uutta yleiskaavaa, joten asia etenee.

Toisessa kerrottiin, että Helsingissä syntyy ennätyksellisen paljon vauvoja. Nämä kaksi asiaa liittyvät toisiinsa.


Koko maan syntyvyydestä ollaan huolissaan
. Syntyvyys laskee viidettä vuotta peräkkäin.

Alkuvuonna Suomessa kuoli enemmän ihmisiä kuin syntyi. Aihe on kiihkeä: syytä voi etsiä negatiivisesta vanhemmuuskäsityksestä, vaikeasta työllisyystilanteesta, heikoista biologian taidoista, someriippuvuudesta, lapsikielteisestä ilmapiiristä tai vaikka huonoista miehistä.

Minusta kyse on tulevaisuudenuskosta. Lapsia uskaltaa hankkia, jos tulevaisuus näyttää myönteiseltä.

Euroopalla ja Suomella on vaikea tilanne, ja se huolettaa ihmisiä. Helsingillä sen sijaan on selkeä ja optimistinen näkymä tulevaisuudesta.

Perhettä kohti Helsingissä ei synny muuta maata enempää lapsia. Tänne kuitenkin hakeutuu jatkuvasti lisää väkeä, myös perheenperustajia.

Uusi yleiskaava voi innostaa yhä useammat lapsentekoon.


En suoranaisesti miettinyt kaavoitusta
, kun lopetin ehkäisemisen kuusi vuotta sitten. Kuitenkin alitajuisesti uskalsin hankkia lapsen, koska tiesin kotikaupunkini olevan hyvä paikka hänelle.

Perheelleni löytyy täältä työpaikat, päivähoito, hyvät koulut, neuvola ja kirjasto. Kaupunki kasvaa, ja jatkossa voimme muuttaa sellaisiinkin kivoihin kaupunginosiin, joita ei vielä edes ole. Asuntojen hinnatkin toivottavasti laskevat.

Yöllä kotiin kävely vaikka rattaita työntäen on turvallista. Liikenne kehittyy siihen suuntaan, että lapsi voi myöhemmin fillaroida kaverille ja kävellä kouluun.

Täällä tapahtuu niin paljon, että ulkomaiset lehdet kirjoittavat ylistysjuttuja Helsingin meiningistä. Virkamiehet kuuntelevat meidän asukkaiden tarpeita, ja kaupungin kehitykseen voi itsekin vaikuttaa.


Uusi yleiskaava
on yksi askel kohti entistä parempaa kaupunkia. Se vaikuttaa myös siihen kaikkein suurimpaan lisääntymiseen liittyneeseen huoleeni eli ilmastonmuutokseen.

Pelkään, että lapseni näkee maailman, jossa taistellaan elinkelpoisesta asuintilasta ja vedestä.

Yleiskaava mahdollistaa tiiviin ja tehokkaan kaupungin, jossa liikutaan raiteilla, pyörillä ja jalan. Sitä vaaditaan, jotta Helsinki on hiilineutraali vuonna 2050.

syntyvyys  yleiskaava  Helsinki 

Viite