Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Suomi tarvitsee energiavallankumouksen

10.2.2015

Jarno Lappalainen

Käyttäjän Jarno Lappalainen kuva
Kirjoittaja on Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden kärkiehdokas ja energia-aktiivi.

Hiljan uutisoitiin vihreiden energiapolitiikan nauttivan kansalaisten laajaa luottamusta. Tämä hyvä uutinen kannustaa jatkamaan Suomen energiapolitiikan uudistustyötä. Tarvetta uudistamiselle totisesti on.

Suomen energiapolitiikka ei ole onnistunut sopeutumaan käynnissä olevaan teknologiseen murrokseen. Uusiutuvan energian teknologioiden kustannukset ovat vauhdikkaassa pudotuksessa, mikä näkyy myös investoinneissa. Tällä hetkellä maailman energiasta 22 prosenttia tuotetaan uusiutuvalla energialla ja kasvuvauhti on kova: Viimeisen vuosikymmenen aikana sekä aurinko- että tuulivoiman tuotanto on moninkertaistunut. OECD-maiden uudesta kapasiteetista puolestaan 80 prosentin ennustetaan olevan uusiutuvaa energiaa vuosikymmenen loppuun asti.

Suomi on vaarassa jäädä kehityksen kelkasta. Suomi toki tuottaa jo nyt yli 30% energiastaan uusiutuvilla, mutta siitä on kiittäminen metsäteollisuutta ja vesivoimaa. Aurinko- ja tuulivoimassa sekä bioenergiassa ja energiatehokkuudessa meillä on kuitenkin vielä runsaasti hyödyntämätöntä potentiaalia. Siihen kiinni pääsemiseksi energiapolitiikka tarvitsee ravistelua. Energiapolitiikan suunnanmuutos kohti kestävää kotimaista energiantuotantoa olisi hyödyllinen usealla tavalla, joista listaan tässä muutamia.

1. Ilmastopäästöjen vähentäminen

Ilmastonmuutoksen torjunta tulee vaatimaan jatkossakin toimenpiteitä myös Suomelta. Sitoutuminen hiilidioksidipäästöttömän energiantuotannon lisäämiseen on välttämätöntä Suomen ilmastovelvoitteiden täyttämiseksi. Uusiutuvaan energiaan panostaminen on tehokas ja nopea tapa vähentää energiantuotannon hiilidioksidipäästöjä.

2. Halpaa ja puhtaasti tuotettua sähköä teollisuuden tarpeisiin

Tuulivoima on erinomainen esimerkki energiamuodosta, jota juuri nyt kannattaa tukea. Tuulivoiman syöttötariffi kannustaa investointeihin ja auttaa toimialan kehitystä, mikä ennen pitkää mahdollistaa tuista luopumisen. Suuri osa tuulivoiman tuesta myös palautuu takaisin kuluttajille ja yrittäjille halvempana sähkön hintana, sillä jokainen tuulivoimalalla tuotettu lisäwatti syntyy ilman lisäkustannuksia. Tämä syrjäyttää markkinoilta kalliimpaa ja saastuttavampaa tuotantoa.

3. Talouskasvua ja suotuisampi vaihtotase

Suomi tuo vuosittain yli kahdeksalla miljardilla energiatuotteita ulkomailta. Kääntämällä edes osa tästä kysynnästä takaisin kotimaahan saataisiin aikaan valtava piristysruiske kansantaloudelle ja kohennettaisiin vaihtotasetta. Samalla tällä kotimaahan kääntyvällä kysynnällä luotaisiin...

4. ...lisää työtä Suomeen

Suomessa piisaa huippuluokan osaamista uudessa energiateknologiassa ja energiatehokkuusratkaisuissa. Maailmanlaajuisen energiabuumiin ei kuitenkaan ole suurta toivoa päästä mukaan elleivät kotimarkkinat ole kunnossa. Toimivat kotimarkkinat tarjoaisivat suomalaisille yrityksille kelpo ponnahduslaudan maailmalle sekä referenssejä onnistuneista ratkaisuista. Työpaikkoja alalle on arvioitu voivan syntyä peräti 50 000 vuoteen 2030 mennessä.

***

Energiakysymykset ovat tulevien vaalien alla ehkä ajankohtaisempia kuin koskaan. Siksi on syytä toivoa, että niistä myös keskustellaan avoimesti ja tutkitun tiedon pohjalta. Suomi ansaitsee kotimaahan panostavan energiapolitiikan, joka torjuu ilmastonmuutosta sekä luo työpaikkoja ja talouskasvua. Vihreä vaalivoitto on sille edelleen paras tae.

Viite