Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Tulokset graafisesti
Klikkaa grafiikka suuremmaksi.Iiro Törmä

Klikkaa grafiikka suuremmaksi.

Suomalaiset rankkaavat vihreiden energiapolitiikan uskottavimmaksi

6.2.2015 8.37

Annakaisa Suni

Vihreiden energianäkemyksiä ei enää kuitata sähkö tulee töpselistä -heitolla. Vihreiden energiapolitiikkaa pidetään nykyään Suomen uskottavimpana.

Vihreiden Taloustutkimukselta tilaamaan äänestäjätutkimukseen vastanneista 41 prosenttia oli sitä mieltä, että vihreät tekee uskottavinta energiapolitiikkaa.

Energiatekniikan professori Esa Vakkilainen Lappeenrannan yliopistosta ei usko, että keskustelu Fennovoiman suunnittelemasta ydinvoimalasta olisi yksinään ratkaissut äänestäjien kannan.

Vakkilainen arvioi, että vihreät on ehkä Suomen ainoa puolue, jolla on selkeä ja yhtenäinen energiapolitiikka.

”Muissa puolueissa on ydinvoiman vastustajia ja ydinvoiman kannattajia, osa vastustaa turvetta ja osa ei.”

Vakkilaisen mukaan Suomen energiapoliittista keskustelua ovat määrittäneet suhtautuminen ydinvoimaan kokonaisuutena, tuulivoima, turve ja ilmastonmuutos.

”Vihreät on puhunut energiapolitiikasta huomattavasti muita puolueita aktiivisemmin”, sanoo Vakkilainen, ja toivoo muilta puolueilta selkeämpiä linjauksia ja medialta enemmän mielenkiintoa energiapolitiikkaa kohtaan.

Vihreät oli Suomen uskottavin myös perinteisillä ydinalueillaan ympäristöpolitiikassa, ilmastopolitiikassa, suvaitsevaisuudessa ja moniarvoisuudessa sekä sukupuolten tasa-arvossa.
Kuusi kymmenestä suomalaisesta valitsi vihreiden ympäristö- ja ilmastopolitiikan uskottavimmaksi.

Moniarvoisuudessa ja tasa-arvossa neljä kymmenestä luottaa eniten vihreisiin.

Talouspolitiikassa vihreisiin luotetaan vähemmän. Vain seitsemän prosenttia vastaajista pitää vihreitä luotettavimpana valtiontaloudesta huolehtimisessa.

Ainakin vielä lokakuussa kokoomus oli omilla lukemillaan: 50 prosenttia äänestäjistä piti puoluetta parhaana huolehtimaan valtiontaloudesta.

Kokoomus on halunnut profiloitua erityisesti talousasioissa ja puolueella on niissä pitkät perinteet, sanoo Handelsbankenin ekonomisti Tuulia Asplund.

”Ekonomistina en pysty sanomaan muuta, kuin että politiikka on uskottavaa ainoastaan silloin, kun se on myös taloudellisesti mahdollista toteuttaa ja julkinen talous pysyy tasapainossa.”

Vihreitä ei pidetty erityisen uskottavina myöskään verotuksessa, yrittäjyydessä, terveydenhoidossa ja työllisyyspolitiikassa.

Vastaajat pitivät kokoomusta uskottavimpana kuudella, vihreitä viidellä ja sdp:tä neljällä osa-alueella. Kokoomus oli uskottavin ulkopolitiikassa, EU-asioissa ja yrittäjyydessä, sdp työllisyydessä ja sosiaaliturvassa.

Perussuomalaisia pidettiin uskottavimpana maahanmuutossa, vasemmistoliittoa köyhyyden ja syrjäytymisen torjunnassa ja keskustaa politiikan rehellisyydessä ja moraalissa.

Yhteensä 2 105 yli 18-vuotiasta suomalaista vastasi Taloustutkimuksen painottamattomaan internet-paneeliin viime lokakuussa. Uskottavimmiksi politiikan 18 eri osa-alueella sai valita yhden tai useamman puolueen.

talous  energia  energiapolitiikka  Vihreät 
Viite