Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kuka täällä määrää?

11.2.2016

Milja Henttonen

Käyttäjän Milja Henttonen kuva

Elämme yhteiskunnassa, jossa lähes jokaisella on mahdollisuus, oikeus ja väylät sanoa oma mielipiteensä, osallistua keskusteluun ja vaatia muutosta. Ero on vain siinä, kuinka vakavasti sanomisemme otetaan. Keskustelun suunnan, teemat ja tavat määrittelee aina joku. Joku tekee päätökset. Ja hänellä on kaikki valta.

Hänellä on oikeus määritellä mitä on todellinen tasa-arvo. Hän pitää omista etuoikeuksistaan kiinni, koska kaikki muu on syrjintää. Hän tietää parhaiten, mikä on rasismia ja mikä on naisvihaa. Ja hänellä on vastaus siihen, ketä naisten pitää pelätä ja miten naisrauhaa valvotaan.

Hän kertoo ilmeenkään värähtämättä miten uhrin kuuluu kokea seksuaalinen väkivalta ja mitä ahdistelu on. Hän on poliitikko ja tutkija ja huolestunut kansalainen ja hän päättää, missä raja ahdistelun ja viattoman tutustumisyrityksen välillä kulkee. Hän on oikeuslaitos ja poliisi.


Hän tietää, missä menee tämän kansakunnan ja jopa koko Euroopan sietokyvyn rajat. Ja sen, että älypuhelimen omistaminen on väärin, jos sattuu olemaan nuori irakilaismies Suomessa.

Hän tietää senkin, että alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen on ihan ookoo heittää polttopulloja. Ja sen, että internettiin voi kirjoittaa ihan mitä tahansa ilman jälkiseuraamuksia. Onhan hän sananvapauden airut.

Hän painottaa, että tasa-arvo on valmis ja väittää, että kaikki osallistuvat talkoisiin. Hän sanoo, että me kaikki voimme vaikuttaa ja saada äänemme kuuluviin. Ja muistaa aina tarpeen tullen muistuttaa, kuinka alistetussa asemassa hän itse asiassa itse on parisuhteessaan ja kotonaan.

Toisaalta hän myös saa hiljentää kaikki ne, jotka ovat eri mieltä. Hän seuraa keskustelua ja pitää huolta, että sananvapautta ei rajoiteta. Hänen sananvapauteensa ei kuitenkaan kuulu väärien mielipiteiden sietäminen. Sananvapaus on hänen oikeutensa.


Hän istuu pöydissä – seuranaan kaltaisensa – joissa päätetään työmarkkinaratkaisuista ja pakkolaeista, jotka osuvat matalapalkkaisia naisduunareita suoraan naamaan. Hän tietää, että pakko on.

Hän kertoo, millä perusteilla nainen saa tehdä abortin. Ja sen, ketkä saavat mennä keskenään naimisiin ja hankkia lapsia ja millä ehdoilla. Hän kertoo sen useaan otteeseen erilaisin verbaalisin kääntein eduskunnan täysistunnossa.

Hän on valtioneuvoston linnassa, suorassa uutislähetyksessä, internetin keskustelupalstoilla, tupakkapaikoilla, katupartioissa. Hän on täällä meitä suojelemassa, omaisuuttaan ja oikeuttaan.

Hän on valkoinen kantasuomalainen heteromies. Ja hän täällä määrää.

Viite