Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Roditon tammikuu

18.1.2016

Milja Henttonen

Käyttäjän Milja Henttonen kuva
Kirjoittaja on kauppatieteiden maisteri ja pokkanainen, joka syttyy tuleen tietokonepeleistä, feminismistä ja rohkelikoista.

Tammikuu on lupauksien lunastamisen ja uuden hienomman elämän luvattu kuukausi. On tipatonta, lihatonta, trollitonta, vihatonta, ja karkkilakkoja, tupakkalakkoja, somelakkoja.

Itse aion viettää roditonta tammikuuta.

Roditon tammikuu tarkoittaa minun tapauksessani sitä, että päästän irti. Päästän irti kaikesta siitä mihin olen kasvanut ja kasvatettu, mitä olen nähnyt, kokenut, tottunut ja joutunut opettelemaan elämänkoulun varrella. Tyttönä, naisena.


Aion hakea vain työpaikkoja, joita en usko saavani. Aion pyytää enemmän palkkaa kuin uskon ansaitsevani. Aion puuttua jokaikiseen seksistiseen ja rasistiseen kommenttiin, jonka kuulen tai luen. Aion puhua menkoistani kovaan ääneen kaupan kassajonossa.

Aion olla juuri niin kovaääninen, ärsyttävä ja suorapuheinen kuin olen, vaikka tiedän, että ihmiset nousevat takajaloilleen. Aion juoda enemmän skumppaa kuin olisi sopivaa. Aion tehdä rikosilmoituksen jokaisesta häirintä- ja ahdistelutapauksesta. Aion huutonauraa aina väärissä kohdissa.


Uskon, että moni meistä, sukupuolesta riippumatta, tarvitsee enemmän rodittomia tammikuita. Sitä, että uskaltaa irrottautua siitä tutusta ja turvallisesta – joskin usein ulkoapäin annetusta – roolista ja olla vaan oma itsensä, kaikessa epätäydellisyydessään. Ja uskaltaisi enemmän ja häpeäisi vähemmän, vaikka tietää, että yhteiskunta, kasvatus, kaveripiiri, sukupuoliroolit, ehkä jopa sinä itse odotat enemmän.

Itketään Titanicin loppukohtauksessa tosirakkauden voittaessa. Aloitetaan jääkiekkoharrastus. Lakataan kaikki kynnet sateenkaaren väreillä. Rassataan autoja. Jäädään kotiin lasten kanssa. Käytetään avokaulaisia paitoja ja minihameita. Koodataan maailman paras mobiilipeli. Eletään elämää täysillä, kovaa ja ihan roditta. Tehdään kaikkea sitä mitä itse halutaan. Mitä sukupuolta nyt satutaan olemaankaan.

Minä olen vapaana syntynyt, tytöksi kasvatettu. Ja nyt päästän irti.

Roditon tammikuu - jos tämä onnistuu niin antaa mennä vaikka koko vuosi.

Viite