Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Nobelin hallintopalkinto Suomelle!

27.11.2015

Vesa Sisättö

Käyttäjän Vesa Sisättö kuva

Suomen väliportaan hallinto herättää ihastusta.

Suomi on voittanut hallintotieteen Nobel-palkinnon innovatiivisen väliportaan hallintonsa ansiosta. Kovatasoista hallintonobelia on jaettu vasta 10 vuotta. Sen aikaisempia saajia ovat muun muassa Vatikaani ja Intia 65 ministeriönsä ansiosta.

Suomen palkinto tuli nimenomaan väliportaan hallinnosta, jota pidetään maailman eleganteimpana.

”Mikä toinen maa voisi ylpeillä 18 maakunnalla, 15 sote-alueella, 9 läänillä, 12 provinssilla, 51 seutupiirillä, 27 aluehallintoalueella, 497 kunnalla, 6 734 kaupunginosa- ja kylähallinnolla ja yli sadallatuhannella korttelikomitealla?” paistattelee hallintoasiain erikoisministeriön yleisjaoksen osastopäällikkö Rinteli Murjoma.

Suomen mallia on kiitelty kansalaisille annetusta valinnanvapaudesta.

”Jokainen hallinnon taso tuottaa periaatteessa samoja palveluita, mutta eri painotuksin. Jos haluaa esimerkiksi ayurvedista hammaskirurgiaa, pitää lähettää palvelunsaamispyyntö siihen erikoistuneelle Kittilän–Muonion aluehallintoalueen hammashoitotoimen yleispalvelukeskukselle. Helppoa kuin helpdeskin pito!” kehuu osastopäällikkö Murjoma.

”Kaikki hallinnon asteet ovat luonnollisesti valtiovallan tiukassa kontrollissa, joka säätelee normit ja mitoittaa palvelut jokaisella tasolla, jotka taas raportoivat toimistaan ylöspäin”, Murjoma ylistää.

”Voitte vain kuvitella sen työttömyyden, joka hallinnonalalla vallitsisi ilman järjestelmäämme.”

Viite