Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ubåt kadoksissa jälleen!

Istockphoto

Kuvituskuvassa värikäs sukellusvene.
De va kukku de! Vieraan vallan tunkeilija vai limuyhtiön mainos, kukapa tietäisi?Istockphoto

De va kukku de! Vieraan vallan tunkeilija vai limuyhtiön mainos, kukapa tietäisi?

7.11.2014

Vesa Sisättö

Ruotsalaiset lähtevät riemurinnoin sukellusvenejahtiin.

Tukholman saariston jokasyksyinen sukellusvenejahti alkaa viikonloppuna. Maa-, meri- ja ilmavoimien saaristokarnevaali on kasvanut vuosi vuodelta mahtavammaksi tapahtumaksi, joka houkuttelee myös siviilejä partioimaan ja tiirailemaan.

Sukellusveneen etsimisestä on tullut hiukan hankalampaa kuin ennen. Yritykset, kansalaisjärjestöt, kunnat ja jopa yksityiset ihmiset ovat kyhänneet erilaisia ”sukellusveneitä”, joiden löytäjälle on luvassa pieni palkinto osana aiheeseen liittyviä mainos- tai hyväntekeväisyyskampanjoita. Jos oikea vieraan vallan sukellusvene eksyy paikalle, sitä lienee mahdoton erottaa näiden ”ubåtien” joukosta.

Karnevaalitunnelman sinetöivät pub-risteilijät, kelluvat tivolit, hapansilakkakojut, kauneuskilpailut, oheismaratonit ja kuninkaallisen perheen jäsenten järjestämät skandaalit. Oman värinsä tapahtumaan antavat salaliittoteoreetikot, jotka ovat varmoja että Olof Palmen murhaaja liittyy jahdattavaan sukellusveneeseen.

”Meillä merivoimissa odotetaan aina kovasti syksyn sukellusvenejahtia! Mikä voisi olla mukavampaa kuin kaasutella kauniina syyspäivänä veneellä ympäri saaristoa aurinkolasit päässä, Roxettea täysillä luukuttaen, folköl-tölkki kädessä?” kysyy Ruotsin merivoimien vara-amiraali Bengt-Gnebt Ländesartychogge.

Turkistarhaaja uskoo sieluvaellukseen

Jälleensyntymisopin leviäminen turkistarhaajien ja pompöösiä pukeutumista suosivan kansanosan keskuuteen on mullistanut turkisteollisuuden kasvot.

Sielunvaellukseen uskovien turkistarhaajien mukaan he tarjoa­vat elämän puussa alaspäin vajonneille sieluille mahdollisuuden nousta ylöspäin palvelemalla ihmisten tyylikkyyden asiaa.

”Luultavasti keskimääräinen minkki tai supi on ollut entisessä elämässään melkoinen paskiainen, en nyt sano Adolf Hitler, mutta sanon kuitenkin. Kun eläinsielu viettää lyhyen tovin kärsien tarhallamme ja on sitten asiakkaallemme iloksi, sielu voi syntyä uudelleen vaikkapa vompatiksi tai osastopäälliköksi”, kertoo turkistarhaaja Mari ”Boomshanka” Puolikkaanpitsannälkä.

Karman lakiin liittyy kuitenkin tiettyjä mutkia. Eivätkö turkistarhaajat ole huolissaan, että heidän sieluilleen käy köpelösti tulevassa elämässä?

”Kyllä se on hinta, jonka olemme valmiit maksamaan. Asiakkaamme maksavat kuitenkin vielä kovemman hinnan”, Puolikkaanpitsannälkä vakuuttaa.

Viite