Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

”Jee, pakkoliitoksia!”

30.8.2013

Juha Honkonen

Hallituspuolueiden puheenjohtajat eivät pidä vaalilupauksistaan kiinni. Hyvä.

Puoluejohtajat menivät kuntavaalien alla lupaamaan, ettei pakkoliitoksia tule. Onneksi he käänsivät kelkkansa ja kirjasivat budjetin yhteydessä tehtyyn uudistuspakettiin, että hallitus voi tietyin ehdoin pakottaa kuntia liitoksiin.

Pakkoliitoksilla on suuri merkitys maakuntakeskuksille, joita ympärillä olevat kehyskunnat kuppaavat minkä ehtivät. Verotulot virtaavat holloloihin ja pirkkaloihin mutta kustannukset jäävät lahtiin ja tampereille. Ruuhkat kasvavat ja joukkoliikenne näivettyy. Asuntoja ja marketteja nousee pelloille kauas kantakaupungeista. Onneksi suunta muuttunee.

Jostain kumman syystä yksi maakuntakeskus kuitenkin jätetään liitosten ulkopuolelle: Helsinki. Ratkaisu on paitsi epälooginen myös epäreilu. Miksi pääkaupungin asukkaita sorsitaan? Vastaus lienevät vaikutusvaltaiset espoolaispäättäjät. Heitähän riittää valtakunnan terävimmällä huipulla. Nyt he saavat Suur-Kauniaisensa.

Pääkaupunkiseudulle kaavaillaan metropolihallintoa. Se on toki parempi kuin ei mitään, mutta muista maakunnista poikkeava ylimääräinen himmeli vaikuttaa sekavalta kompromissilta. Toivottavasti hökötys kuitenkin onnistuu vähentämään asuinalueiden eriarvoistumista sekä yhtenäistämään seudun joukkoliikennettä ja kaavoitusta.

Maailmalla on esimerkkejä hyvin toimivista miljoonakaupungeista. Helsinki olisi sopinut hyvin joukkoon.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

budjetti  pakkoliitos 

Viite