Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

4D-printtaus muuttaa maailmanhistoriaa

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

4.4.2014

Vesa Sisättö

Maailmankirjat ovat menneet poikkeuksellisen pahasti sekaisin Canonin kehitettyä 4D-printtauksen, jossa esineitä voidaan kolmen avaruusulottuvuuden lisäksi printata ajassa. Rank Xeroxin ensimmäisenä valmistamalla laitteella voidaan siis saada mitä tahansa esineitä ilmaantumaan myös menneisyyteen ja tulevaisuuteen.

4D-printtauksen kehittäneessä Hewlett-Packard-yhtiössä arveltiin, että aluksi keksintöä käytettäisiin vain yksilötasolla, esimerkiksi printtaamaan omaan lapsuuteen sellaisia leluja, joita piittaamattomat vanhemmat eivät tajunneet ostaa.

Keksinnön tehneen Brotherin markkinoinnissa säikähdettiin, kun huomattiin valtioiden ja erilaisten yhteisöjen terroristiryhmistä käsityökerhoihin käyttävän laitetta aseiden printtaamiseen oman maansa menneille ja tuleville armeijoille. Yleisen kaaoksen lisäksi tämä on tehnyt historian opetuksesta lähes mahdotonta.

”Ennen historian tuntia opettajat joutuvat aina tarkistamaan, miten se maailmansota tai vastaava tänään meneekään”, valittaa Gloomy F. Respa Suomen kuninkaallisen opetusministeriön historiaosastolta.

”Ja tunnin loppuun mennessä tieto on taas muuttunut”, kommentoi Suomen sosialidemokraattisen yhteisvallan opetus- ja kasvatusministeriön historia-aineiden jaoksen apulaisylijohtaja Gerald ”Re-spa” Rälläkkäinaho-Smirgelin.

”Historia tarvitsisi eilen, nyt ja huomenna kansainvälisiä tukitoimia”, peräänkuuluttaa jaospäällikkö F. Sultanas Hôtel-Baby Suomen liittotasavallan opintoasiainministeriön kouluosastolta.

Sekaannukseen syyllinen taho on valitettavasti jo kadonnut vaihtoehtoisten menneisyyksien uumeniin.

Kansallinen kaatopaikkapäivä pistää haisemaan

Torstaina vietetään kolmatta kansainvälistä kaatopaikkapäivää. Viranomaiset ja kansalaiset kautta Suomen toivovat, että päivän tarkoitus jotenkin täsmentyisi tällä kertaa.

Jo parikymmentä vuotta pyörineet ravintolapäivät ovat osoittaneet, että kansalaisten kokeilunhalu ei tunne rajoja: ruoanlaiton harrastajien on nähty pystyttävän mitä erikoisimpia pop up -ravintoloita vuosien varrella. Ravintolapäivää seurasivat pian kampaamo-, suutari-, lääkäriasema-, pankki- ja bordellipäivät.

Kukaan ei kuitenkaan osannut odottaa Kansallista kaatopaikkapäivää. Päivän aikana kansalaiset perustavat kaduille ja toistensa takapihoille kaatopaikkoja, jotka kirjaimellisesti pistävät haisemaan.

”Tänä vuonna ajattelin kokeilla jonkinlaista maankaatopaikan ja pop up -jätteenpolttolaitoksen yhdistelmää Koskipuistossa”, kertoo Rensseli Rynkku Kittana, eläkeläinen Tampereen Kyttälästä.

”Se vaan tuntuu juuri nyt hyvältä ajatukselta, ei siitä sen enempää. Ja mitä sitä ei tekisi kunnon somepöhinän edestä!”, Kittana todistaa väkevästi.

Viite