Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ehdokas, paljasta arvosi!

Taisteluparit.
Kilpakumppanit. Blogisarjassa seurataan samoista paikoista taistelevien ehdokkaiden vaalitaistoa.

Kilpakumppanit. Blogisarjassa seurataan samoista paikoista taistelevien ehdokkaiden vaalitaistoa.

4.2.2011

Sara Sajaniemi

Kaisa kysyit, ”kenellä on oikeus tehdä tällaisia linjanvetoja” viitaten verojen porrastukseen. Vastaan, että kansanedustajilla on velvollisuus tehdä nämä linjat. Valtion budjetin luominen on yksi tärkeimmistä eduskunnan tehtävistä. Juuri sitä tehtävää sinä ja minä haemme tekemään.

Kansanedustajalla on oltava näkemys oikeudenmukaisesta yhteiskunnasta ja keinoista miten sen voi saavuttaa. On ajateltava omilla aivoillaan, jottei tule höynäytetyksi tai antaudu sokeasti äänekkäimmän etujärjestön lobbarin johdateltavaksi.

Terveydellisten riskitekijöiden, kuten tupakan ja alkoholin ja makeisten, verojen korotukset eivät yksin riitä talouden tasapainottamiseksi. Olet Kaisa oikeassa, ratkaisut ovat vaikeita, ja joskus on ”valittava se pienempi paha”, kuten totesit.

Mutta kiinnostavaa onkin, mikä on sinun mielestäsi se pienempi paha? Veropolitiikka on arvokysymys. Siksi meidän on ehdokkaina kerrottava, mikä on käsityksemme pienemmästä pahasta.

Onko mahdollista löytää veropolitiikan kokonaisuus, joka kannustaa työntekoon ja yrittäjyyteen ilman että samalla tallotaan työttömien sosiaalista asemaa? Onko Vihreiden perusturva ratkaisu? Eräs tuttavani totesi kerran, että valtiomme tarvitsee työttömien kurjuutta, sillä vain pelko työttömyydestä kannustaa ihmisiä työntekoon.

Ajattelunarvoinen kommentti.

Vero-ohjelmien lisäksi puolueilta vaaditaan kannanottoja ilmastopolitiikkaan. Esimerkiksi huomenna, lauantaina 5.2., Polttava Kysymys –ilmastolakikampanja avaa valtakunnallisen kampanjansa ja haastaa puolueet osoittamaan kantansa ennen vaaleja. Tuletko sinä, Kaisa, äänestämään huomenna ilmastolain puolesta?

Äänestäjien on tiedettävä ennen vaalipäivää, kuka ehdokkaista on valmis käynnistämään toimenpiteet ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja kuka haluaa verhoutua tämän kevään trendikkääseen ilmastolupauspumpuliin?

Kirjoittaja on vihreiden eduskuntavaaliehdokas Pohjois-Savon vaalipiirissä.

Viite