Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ei liian pitkällä

20.9.2013

Hanna Eriksson

Onko tasa-arvo liian pitkällä, kun kaikille halutaan samat oikeudet ja velvollisuudet? Ei. Liian pitkälle meno on kuitenkin rymistellyt perusteluissa, kun eduskunnassa, mediassa ja sosiaalisessa mediassa on käsitelty tämän syksyn uudistuksia.

Eilen torstaina päättyi nimienkeruu tasa-arvoista avioliittolakia ajavaan kansalaisaloitteeseen. Aloite teki palvelun ennätyksen: yli 160 000 nimeä puolessa vuodessa. Se on yli 40 000 enemmän kuin kristillisdemokraatit saivat ääniä viime eduskuntavaaleissa. Kristillisdemokraattien takia sukupuolineutraali avioliittolaki jätettiin pois nykyisestä hallitusohjelmasta.

76 kansanedustajan allekirjoittama lakialoite tasa-arvoisesta avioliitolaista tyssäsi helmikuussa lakivaliokuntaan. Kansalaisaloitteen ansiosta asia käsitellään eduskunnassa uudestaan.

On häpeällistä, että Suomessa ei muiden pohjoismaiden tapaan vielä ole lakia, joka tuo seksuaalivähemmistöille oikeuden esimerkiksi yhteiseen sukunimeen ja mahdollisuuden adoptoida lapsi parina, ei yksin.

Syyskuun alussa kansalaisaloitepalvelussa käynnistyi asevelvollisuuden lakkauttamiseen tähtäävä kansalaisaloite. Sen mukaan asevelvollisuus on kallis, epätasa-arvoinen ja vanhentunut puolustusratkaisu. Aloitetta perustelee Vihreän miesliikkeen puheenjohtaja Jukka Jonninen kirjoituksessaan tuoreen Vihreän Langan sivulla 24. On kohtuutonta, että vain toinen puoli kansasta velvoitetaan osallistumaan ase- tai siviilipalvelukseen vankilan uhalla.

Miksi asevelvollisuus sitten koskee vain miehiä? Tätä kysyttiin eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajalta Jussi Nii­nistöltä miestutkimuspäivien keskustelutilaisuudessa. Hänen vastauksensa oli: miksi ei? Odotan parempaa vastausta.

Onneksi tasa-arvoa on edistetty tänä syksynä aloitteiden lisäksi oikealla päätöksellä. Hallitus päätti jakaa kotihoidontuen molempien vanhempien kesken. Jos töitä on, uudistus pidentää ja parantaa naisten työuria, kun katkot jäävät lyhyemmiksi. Kun molemmat vanhemmat osaavat hoitaa lasta, molemmilla on saman korkuinen kynnys jäädä kotiin myös silloin, kun vanhemmat ovat jo töissä ja lapsi kipeänä.

Tasa-arvossa ei pääse liian pitkälle. Siinä pääsee vain tasa-arvoon. Emme ole siellä vielä.

Ps. Naisasialiitto unionissa väitellään myös, missä menee raja liian pitkälle menosta. Marraskuun syyskokouksessa äänestetään siitä, ottaako unioni jäsenikseen vastaisuudessa myös miehiä. Unioni voisi uskottavammin kritisoida suljettuja mieskerhoja, jos se itse ei olisi suljettu naiskerho.

Kirjoittaja on Vihreän Langan toimituspäällikkö.





Viite