Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

30-vuotinen vuoristorata

6.9.2013

Juha Honkonen

Ihmettelit ehkä, miksei viime kuussa ilmestynyt Vihreää Lankaa. Syynä oli se, että teimme tätä normaalia reilusti tuhdimpaa juhlanumeroa. Myös säästää piti, mikä on ollut lehden 30-vuotisella taipaleella varsin tuttua.

Lanka perustettiin neljä vuotta ennen puoluetta, vihreän liikkeen kaksihenkisen eduskuntaryhmän tiedotusjulkaisuksi. Lehteä päätoimitti ensin muutaman numeron verran ryhmän sihteeri Pekka Haavisto, ja hänen jälkeensä työtä jatkoi vapaaehtoisvoimin Osmo Soininvaara. Lanka sai ensimmäiset ammattijournalistinsa vaalivoiton jälkeen 1987. Vihreä Lanka -yhtiö perustettiin, ja lehti alkoi ilmestyä viikoittain.

1990-luvun alussa oli alamäen vuoro. Budjetin ylityksestä ja henkilökemioista kummunneet riidat lehden ja puolueen välillä kärjistyivät päätoimittaja Timo Harakan potkuihin.

”(Vihreiden puheenjohtaja Pekka) Haaviston syytöksiin kuuluu sekin, että lehden levikki on vain kaksinkertaistunut Harakan aikana”, erottamisuutisessa (VL 27.1.1994) kirjoitettiin. Haavisto alkoi jopa päätoimittaa puoluejohdon omaa Vihreä viikko -lehteä. Se jäi lyhytikäiseksi.

Samoihin aikoihin eräs toimitusjohtaja kavalsi yhtiöltä lähes 300 000 markkaa, mikä tuuppasi lehden kuilun partaalle. Toimittajia irtisanottiin, ja ohuimmillaan Lanka ilmestyi 12-sivuisena.

Uusi vuosituhat ja vihreiden kasvanut kannatus toi Langalle vaurautta. Vuoristoratansa huipulla lehti oli 2007, kun viestintätueksi muutettu lehdistötuki alettiin laskea kansanedustajien määrän mukaan. Lehteä uudistettiin ja väkeä palkattiin.

Nyt suunnilleen ydinlukijakuntansa ikäinen Vihreä Lanka viilettää jälleen alaspäin. Tuki on muutamassa vuodessa puolitettu. Viestintätuen mahdollinen upottaminen yleiseen puoluetukeen ei ainakaan kirkastaisi lehden näkymiä. Seuraava nousu saisi alkaa eduskuntavaaleista 2015.

Olivat resurssit millaiset hyvänsä, Lanka on onnistunut neljällä vuosikymmenellä tekemään vihreää mutta riippumatonta journalismia. Mukaan mahtuu niin jyviä kuin akanoitakin.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Viite