Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Elä syö eläintä, jos elät eettisesti

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Eettinen probleemi. Sillehän ei mitään voi, että yksisarvispaisti vaan on niin hyvää. Ajatelkaa nyt lapsiakin, joille voi tulla piknikillä nälkä!Juha Peurala

Eettinen probleemi. Sillehän ei mitään voi, että yksisarvispaisti vaan on niin hyvää. Ajatelkaa nyt lapsiakin, joille voi tulla piknikillä nälkä!

23.6.2014

Eno

Kalliilla luomulla voit vähentää lihansyöntiä.

Nimimerkki ”Kyökkifilosofi” kysyy: Kumpi on parempi tapa parantaa eläinten olosuhteita, lihansyönnin lopettaminen kokonaan vai luomuun siirtyminen?

Eno vastaa: Ajattelet ilmeisesti, että luomun tullessa suositummaksi sen kysyntä kasvaa, mikä synnyttäisi lisää tarjontaa. Entistä useampi tuotantoeläin eläisi mukavaa luomueläimen elämää. Ja ehkä luomun hintakin laskisi, mikä taas lisäisi kysyntää ja niin edelleen. Kaunis markkinataloushenkinen ajatuksenjuoksu!

Tässä tarjoutuu tilaisuus myös repivälle rintamajaolle. Semivegaanit (jotka syövät kasviksien ohella myös lihaa) luomunsuosijat voivat syyttää vegetaareja luomun halveksimisesta. Vegetariaatin kannattajat taas voivat pitää luomun harrastajia pettureina. Kannattaa varmaan kokeeksi avata aiheesta pari nettikeskustelua.

Vastaus kysymykseesi on kyllä selvä. Vaikka luomueläin elää lokoisemmin kuin tehotuotettu serkkunsa, ei sen elämä niin herkkua ole. Lopulta kumpikin päätyy pataan. Luomueläintenkin olot ovat aika kaukana luonnonvaraisten eläinten vapauksista. Esimerkiksi luomukanaloissa syntyvät kukonpojat tapetaan heti kuten tehotuotannossakin.

Vasikat vieroitetaan luomukasvatuksessa hiukan myöhemmin kuin tavallisessa tuotannossa, mutta tämä saattaa olla eläimille jopa raskaampaa, sillä vasikan ja emon suhde ehtii kehittyä läheisemmäksi.

Jos mietitään syvimpiä eläinten oikeuksia, luomun kaltainen puolitiehen meno on lähinnä hämäystä. Jos haluaa elää ihan oikein ja kärsimyksiä aiheuttamatta, täysi lihasta luopuminen on selvästi eettisempää. Kysymyksesi implikoimassa ”luomutaktiikassa” pyritään melkoisen mutkan kautta samaan päämäärään – vai onko päämääränä edes eläinten syönnin lopettaminen?

Toisaalta, jos lihan syönnin lopettaminen kokonaan ei ole vaihtoehtojesi joukossa, luomu on eettisempi vaihtoehto. Luomuun siirtyminen vähentää paitsi eläinten kärsimyksiä myös todennäköisesti ostamasi eläinperäisten tuotteiden määrää. Ovat ne luomujuustot ja -lihat sen verran kalliimpia.

Neuvoisinko siis tekemään tämän asian suhteen niin kuin omatunto soimaa? Taidanpa neuvoa.

Viite