Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kukkapenkin kakkauhka

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
paskasta paratiisi! Jos 10 biljardia sittiäistä päästetään kierrättämään kakkaa, ne voivat luoda siitä uuden sivilisaation, joka eräänä päivänä on valmis vaikka liittymään euroon.Juha Peurala

paskasta paratiisi! Jos 10 biljardia sittiäistä päästetään kierrättämään kakkaa, ne voivat luoda siitä uuden sivilisaation, joka eräänä päivänä on valmis vaikka liittymään euroon.

9.6.2014

Eno

Virtsa on hyvä lannoite, mutta kakka vaatii käsittelyn.

Nimimerkki ”Marketta” kysyy: Miksi uloste on vaarallista? Syön luomua, vain kasviksia, mistä ulosteeseeni ilmestyy niin vaarallisia bakteereita, että sitä on kompostoitava vähintään vuosi – toisin kuin uriini, joka on steriili ja heti valmis käytettäväksi lannoitukseen?

Eno vastaa: Vanha kansakin tiesi, ettei huussin sisällystä sopinut kaataa juurikaspeltoon. Jopa Vanha-Makkonen tiesi tämän mutta unohti valistaa asiasta poikaansa Oskaria, joka sitten kärräsi huussinaluset porkkanamaalle. Joka lisäksi sijaitsi juurikin pirtin ikkunan alla. Vieläkin rinnassa läikähtää, kun muistelen miten Vanha-Makkonen ajoi Oskaria takaa halko kourassa aina Vähä-Matin likolampeen saakka.

Itsetarkastelulla voi todeta, että ihmisen virtsa ja uloste ovat aika erilaisia aineksia. Virtsa tosiaan on terveellä ihmisellä käytännöllisesti steriiliä eli pöpöistä vapaata. Tosin virtsa on erittäin hyvää kasvualustaa bakteereille.

Uloste taas jopa isolta osaltaan koostuu bakteereista. Vaikka ihminen söisi kuinka luomua ja myrkytöntä ravintoa, ihmisen suolistossa elää bakteereja, jotka aiheuttavat tauteja joutuessaan toisesta päästä ruoansulatusta takaisin sisään. Tunnettu esimerkki tästä on kolibakteeri. Myös kampylobakteeri ja salmonella leviävät ulosteista. Uloste pitää aina kompostoida, jotta bakteerit ja muut taudinaiheuttajat kuolevat.

Virtsassa on suurin osa ravinteita, joten se on itse asiassa ulostetta parempaa lannoitetta – mikäli se saadaan erikseen talteen. Yleensä ihminen ei kuitenkaan ole ehdottoman taitava tässä käytännön lajittelussa, vaan virtsan joukkoon menee pieniä määriä ulostetta ja siten sen bakteereja. Siksi suositellaan, että virtsaakin varastoitaisiin vähintään puoli vuotta, jotta bakteerit ja muut taudinaiheuttajat kuolisivat.

Omalla vastuullaan voi tietenkin käyttää tuotteitaan lannoituksessa miten vain. Jos haluaa välttää tartuntoja, ihan suoraan kasvimaalle ei kasvukaudella kannata jätöksiä levitellä. Tai jos levittelet, älä pyydä minua maistelemaan oman maan tuotteista tehtyä salaattia.

Kysy mitä vain, Eno tietää vastauksen!

Viite