Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Euroalueen vallankumous

23.8.2012

Jukka Vahti

Saksassa tapahtuu ensi vuonna vallanvaihto, joka heijastuu sekä euroalueen että koko EU:n politiikkaan. Näin ainakin jos Saksan vihreiden kärkiehdokkaaksi pyrkivän konkaripoliitikko Jürgen Trittinin vaalitavoitteet toteutuvat ensi vuoden liittopäivävaaleissa.


Trittin sanoi pari viikkoa sitten Der Spiegelissä, että vihreiden tuloksen pitää osaltaan siivittää vihreiden ja demareiden punavihreä koalitio voittoon nykyisestä, kristillisdemokraattien liittokansleri Angela Merkelin johtamasta porvarikoalitiosta.


Prosentuaalista vaalitulostavoitetta Trittin ei halunnut puolueelleen asettaa. Se lienee ihan viisasta, sillä vihreiden kannatus on Saksassa rymissyt viime vuoden kannatuspiikistä, 21 prosentista, nykyiseen 13 prosenttiin. Tämänhetkisten gallupien perusteella eri koalitioiden vaalitulos on kuitenkin aidosti auki.


Trittinin – kuten lukuisten eurooppalaisten talousasiantuntijoiden ja esimerkiksi talouslehti The Economistin – lääke eurokriisin ratkaisuun on euromaiden yhteisen velkavastuun, yhteisen talouspolitiikan ja -valvonnan selvä kasvattaminen.


Saksassa siis nykyinen oppositio haluaa entistä tiiviimpää Eurooppaa. Suomessa oppositio huutaa vähemmän Eurooppaa, ja vaatimus luonnollisesti heijastuu myös hallituksen linjaan.
Jos valta vaihtuu Saksassa, suomalaispuolueilla on Eurooppa-linjassaan edessä perustavanlaatuisia valintoja.

euroopan unioni 

Viite