Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Farssien farssi

Pääkirjoitus.

3.3.2011

Juha Honkonen

Viime viikolla lupasin, että palaamme vaalirahalain kiertämisiin paljastusten kera. Nyt niitä on tarjolla. Lähetimme kaikista eduskuntapuolueista kahdelle ehdokkaalle tiedustelun, miten rahaa voisi lahjoittaa nimettömästi yli laissa mainitut 1500 euroa.

Suurin osa toimi avoimuutta peräänkuuluttaen, kristillisdemokraatit vähän pahuuden rajamailla ja yksi sankari lain hengen vastaisesti.

Lakeuden seriffi, Petri Salo, tyrkytti laskujaan myös valelahjoittajamme mahdolliselle vaimolle. Se ei lain löperyyden takia ole suoranaisesti kiellettyä. Miksi ilmoituspykälä kuitenkin on olemassa, jos sen kiertäminen pitäisikin olla näin helppoa? Eikö kaikkien tukisummien tulisi olla julkisia?

Salo jatkaa loppuun asti pahan poliisin linjallaan. Kunnianloukkauksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta tuomittu mies vetäytyi ehdokkuudestaan heti haastattelumme jälkeen, mutta silti mies kiistää yhteyden.

Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen taas puhuu ristiriitaisesti siitä, keneltä ja milloin puoluetoimisto sai kuulla jutustamme. Missä rehellisyys, missä avoimuus?

Samaa kysytään Ryhmäteatterin huomenna ensi-iltaan pääsevässä Eduskunta-näytelmässä. Ensimmäinen puoliaika on hulvatonta farssia ja toinen totisempaa skuuppiluuppia. Katsojien pohdittavaksi heitetään Maan Tavasta useita härskejä väitteitä.

Yksi on se, että Nuorisosäätiön käyttämät rakennuttajat ovat lahjoneet säätiön johtajaa antamalla rahat uuteen Mersuun. Selvitin, että säätiö on käyttänyt 2000-luvulla ainakin Skanskaa, YIT:tä, NCC:tä ja Lemminkäistä.

Jos teatteriryhmän haastattelema rakennuttajan edustaja puhuu totta, Mersun hinnalla yritykset ovat saaneet miljoonien eurojen arvoisia taloprojekteja, joita on maksettu Raha-automaattiyhdistyksen ja Valtion asuntorahaston tuella.

Puistattaa.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Viite